winieta na tablicy

Matura 2011. Matematyka, poziom podstawowy. Opinie maturzystów: "Masakra", "Było łatwo". Kto ma rację?

Maturzyści z Warszawy są zgodni - matura z matematyki na poziomie podstawowym nie była trudna. Nieco inne zdanie mają internauci komentujący w serwisie natablicy.pl.

Maturzyści z Warszawy są zgodni - matura z matematyki na poziomie podstawowym nie była trudna
 
Maturzyści z Warszawy są zgodni - matura z matematyki na poziomie podstawowym nie była trudna
fot. Polskapresse

O teście z matematyki na poziomie podstawowym opowiadają uczniowie XXVIII Liceum Ogólnokształcącego im. Jana Kochanowskiego w Warszawie, którzy rozmawiali z reporterem serwisu warszawa.naszemiasto.pl:

Maciej Jakubczak: - Wyszedłem z egzaminu jako pierwszy, test był łatwy. Jestem spokojny, myślę, że zdam.

Karolina: - Tak jak w poprzednich latach, było dużo zadań z planimetrii. Moim zdaniem matura była łatwa, piszę też rozszerzoną.

Agata Woźniak: - Zarówno w otwartych, jak i zamkniętych zadaniach było dużo trygonometrii, a także sporo równań i nierówności.

Karolina Kwasiborska: - Najbardziej zapadło mi w pamięć zadanie, w którym trzeba było obliczyć punkt styczności okręgu do prostej. Pamiętam też to, w którym należało obliczyć jakie jest prawdopodobieństwo, że jeżeli 2 razy rzucimy kostką, suma wyrzuconych oczek wyniesie 3. W innym zadaniu trzeba było podać, dla jakiego a jest nieskończenie wiele rozwiązań, mając dane: 4y + 2x = 10; 6x + ay = 15.

Kuba Deryło: Dla mnie matura z matematyki jest najważniejsza, dziś po południu będę pisać także poziom rozszerzony.

Zupełnie inaczej o teście wyrażają się maturzyści komentujący test w serwisie natablicy.pl:

"MATURA była bardzo, bardzo, bardzo trudna zgadzam się z tym co jest tutaj pisane... to chyba poziom dla studentów...." - komentuje Izunia.

"Jak większość nie zda z wszystkich zdających w całym kraju to się zastanówcie jakie zadania daliście nam. Sami pewnie nie rozwiązalibyście połowy z nich" - komentuje maturzysta.

"To była jedna wielka porażka, a nie matura!! Dla mnie to było mega trudne.. oszaleli!" - pisze Marta.

"Masakra" - komentuje Monika.

"To był jakiś chory żart komisji. Tak skok poziomu w odstępie roku ? Kpina. Przesadzili z poziomem i tym oto sposobem będzie sporo zabawy w sierpniu" - komentuje Kam.

ZOBACZ TAKŻE

MATURA 2011. MATEMATYKA, POZIOM PODSTAWOWY. TEST, ARKUSZ, ZADANIA, ODPOWIEDZI, ROZWIĄZANIA

MATURA Z MATEMATYKI NA ŻYWO

Matura 2011. Matematyka, poziom podstawowy. Zobacz jakie pytania pojawiły się na teście

Matura 2011. Matematyka, poziom podstawowy. Opinie maturzystów: "Masakra", "Było łatwo". Kto ma rację?

Matura 2011. Zobacz jak było na maturze z matematyki w Szczecinie [ZDJĘCIA]

Matura 2011. Jaka będzie matura z matematyki? Jaki będzie test? Piszcie!

Matura 2011. Przecieki maturalne? CKE: przecieków nie ma i nie będzie

Matura 2011. Ile będą trwać egzaminy maturalne?

  • « Poprzednia
  • 1
  • 2
  • Następna »

Komentarze (224)

  • 30.06.14, 05:16

    Komentarz usunięty

  • 30.06.14, 05:16

    Komentarz usunięty

  • 30.06.14, 05:16

    Komentarz usunięty

  • 30.06.14, 05:16

    Komentarz usunięty

  • 30.06.14, 05:16

    Komentarz usunięty

  • XXX (gość)

    XXX (gość)

    03.01.12, 22:55

    Matura podst.z matmy z 2011 r.byla do zaliczenia przeciez ;O W zamknietych sie zbierze jakies pkt w otwartych tez bylo kilka prostych zadan, ale fakt, mogli by ja zlikwidowac.

    Zgłoś

  •  SPAP (gość)

    SPAP (gość)

    20.11.11, 21:33

    Chciałem wszystkim podziękować, Geniuszom zdolnym inaczej,za obowiązkowa maturkę z matematyki,dzięki którym moje marzenia o pójściu na Medycynę poległy.Nie każdy jest Matematykiem,wszyscy mądrale którzy nie zdawali wcześniej matematyki i sobie teraz studiują Bądźcie szczęśliwi..

    Zgłoś

  • komm (gość)

    komm (gość)

    21.10.11, 16:13

    WeraKoom@gmail.com pisać Czy ktoś ma dostęp do pytań na maturę 2012 ?? tylko dobre źródła

    Zgłoś

  • Koom (gość)

    Koom (gość)

    21.10.11, 16:12

    Czy ktoś ma dostęp do pytań na maturę 2012 ?? tylko dobre źródła

    Zgłoś

  • Maturzysta (gość)

    Maturzysta (gość)

    08.07.11, 14:07

    Oczywiście mam na myśli poprawki z matematyki w technikum:) Pierwszy raz pisałem mature;p

    Zgłoś

  • Maturzysta (gość)

    Maturzysta (gość)

    08.07.11, 14:05

    No ja tam z matematyki za dobry nie jestem, spodziewałem się wyniku ok. 42% a jednak zostałem mile zaskoczony wynikiem 46%:) Ale planuje za rok poprawić ten wynik oraz zdawać jeszcze jeden egzamin a mianowicie z fizyki. Skoro mam taką szanse to z niej skorzystam. Reszta egzaminów poszła mi lepiej. Ale wracając do matematyki... Nie była aż taka trudna... Ja co roku pisałem poprawkę w sierpniu z matematyki i przyznam się szczerze, że nauka do tych poprawek o wiele więcej mnie nauczyła niż nauczycielka od matematyki:p A jeśli chodzi o test maturalny to z zamkniętych miałem chyba 3 albo 4 źle zrobione, a z otwartych zrobiłem 2 zadania. Nie uczyłem się do matematyki, jedynie dzień przed przypomniałem sobie wzory i rozwiązałem kilka zadań z zeszłorocznego testu. Rozumiem innych, że nie poszło im za dobrze, ale jestem pewien, że na poprawke się nauczą. 3mam za nich kciuki i życzę im powodzenia:)

    Zgłoś

  • 07.07.11, 12:22

    Komentarz usunięty

  • Informatyk (gość)

    Informatyk (gość)

    05.07.11, 11:00

    Drogi Dv - masz rację, może było więcej czasu na starej maturze ale każdy kto chciał się dostać na studia (np informatyka) musiał się do niej dobrze przygotować a i do egzaminu wstępnego na studia też się przydało. Tegoroczna matura przypomina mi mój egzamin wstępny na informatykę - zadania na myślenie a nie na liczenie - jeśli ktoś materiał umie i wie jak wykorzystać dane wzory to bez problemu zdaje. 25 zadań na egzaminie 90min czasu. Większość zadań, po krótkim zastanowieniu można było zrobić w jednym zapisie. Tu na maturze było tak samo. Swoją drogą, nie próbuje nikomu ubliżać albo stwierdzać, że nie umie albo jest głąbem. Wiem jak teraz uczą w szkołach i niestety ale poziom nauki(albo sposób przekazywania wiedzy) jest coraz niższy(gorszy) a to odbija się później na maturze. Moja rada dla wszystkich - jeśli sam nie chcesz to nikt Cię nie nauczy. Najlepiej poświęcić czas, odmówić sobie kilka wyjść ze znajomymi i pouczyć się. Uwierzcie - zaprocentuje to na przyszłość. Wiem po sobie :D

    Zgłoś

  • 02.07.11, 12:48

    Komentarz usunięty

  • 02.07.11, 00:59

    Komentarz usunięty

  • Informatyk (gość)

    Informatyk (gość)

    01.07.11, 08:36

    Wziąłem wczoraj maturę rozszerzoną, tablice matematyczne i kalkulator ( tak jak to wy macie teraz). Rozwiązywałem ją lekko ponad godzinę. Bez nauki i przygotowania. Sprawdziłem odpowiedzi z kluczem - 68%. Przypominam, że na starej maturze było 5 zadań, zakaz kalkulatora i brak jakichkolwiek tablic matematycznych.

    Zgłoś

  • Drogi Informatyku (gość)

    Drogi Informatyku (gość)

    01.07.11, 07:52

    wiem , że to wszystko związane jest z tym , że się starzejecie i opowiadać co to nie było za waszych czasów... Matematyka rozszerzona 2011 była bardzo trudna .W porównaniu do lat poprzednich ...

    Zgłoś

  • Drogi Informatyku (gość)

    Drogi Informatyku (gość)

    01.07.11, 07:46

    Przestań się kompromitować i pisać jaka to trudna była stara matura . Matura kiedyś trwała pół dnia i były 3 zadania . A teraz trwa 3 h i jest 12 zadań i mogę się założyć , że na pewno byś jej nie zdał . Ludzie nie mówcie że matury z roku na rok są łatwiejsze bo to jedna wielka bzdura. Co innego mieć 30 lat , coś tam gówno kojarzyć spojrzeć na zadanka i twierdzić że może BY SIĘ ROZWIĄZAŁO!A POTEM WYPISYWAĆ TAKIE GŁUPOTY . SPRÓBUJ RZECZYWIŚCIE USIĄŚĆ DO TYCH ZADAŃ I JE ROZWIĄZAĆ W CZASIE 3 H ! JEDYNE CO TY WIESZ KIEDY PATRZYSZ NA TE ZADANIA TO CZY JEST Z TO TRYGONOMETRII... A TAK POZA TYM KTO BY POWIEDZIAŁ W TV ŻE DLA NIEGO MATURA BYŁA MEGA TRUDNA , TRZEBA SIĘ POPISAĆ! A ZRESZTĄ W WAWIE I TAK SĄ WSZYSCY MEGA PEWNI SIEBIE .

    Zgłoś

  • Informatyk (gość)

    Informatyk (gość)

    30.06.11, 13:43

    Idziesz na biologię? to zobaczysz ile matematyki będziesz miał ;)

    Zgłoś

  • Shady (gość)

    Shady (gość)

    27.06.11, 22:24

    Informatyk zastanów sie co Ty człowieku gadasz. Przykry to jesteś Ty ze swoimi wywodami. "a rozszerzony dla ludzi, którzy w przyszłości planują utrzymywać swoją rodzinę na godnym poziomie." Czyli osoba nie zdająca matematyki rozszerzonej nie utrzyma rodziny na godnym poziomie? ;O Szok. Przykładowo ja planuje kierunek studiów związany z biologią, więc co automatycznie jestem spalony w życiu bo nie utrzymam rodziny? Matematyka podstawowa powinna być łatwa, bo osoby, które planuja przyszłość ze studiami na których jest matematyka zdają ją rozszerzoną i automatycznie ona jest trudniejsza aby mogli sie wykazać. A poziom podstawowy wcale nie oznacza ze jest on dla humanistów, bo były zadania z którymi miały problem osoby które miały 4 i 5. A co z tymi słabszymi? Oni nie mają prawa iśc na studia nie wiem związane przykładowo z geografia bo nie zdadzą matematyki z którą najprawdopodobniej wiekszej stycznośći mieć nie bedą... przynajmniej w stopniu takim jakim była na maturze. Paranoja.

    Zgłoś


Zamknij

Twój komentarz

Galeria

  • Trwa dodatkowa rekrutacja na studia na uczelniach we Wrocławiu

    Trwa dodatkowa rekrutacja na studia na uczelniach we Wrocławiu

    Autor: Gazeta Wrocławska

    Data publikacji: 30.07.2014 10:08

    Liczba odwiedzin: 90

    Wrocławskie uczelnie prowadzą dodatkową rekrutację na studia stacjonarne pierwszego stopnia. Drugi nabór uruchomiono tam, gdzie zostały wolne miejsca. »

  • Uniwersytet Przyrodniczy i Fabryka Mebli Forte rozdały meblowe oskary

    Uniwersytet Przyrodniczy i Fabryka Mebli Forte rozdały meblowe oskary

    Autor: Głos Wielkopolski

    Data publikacji: 30.07.2014 09:57

    Liczba odwiedzin: 64

    Tomasz Maciejewski i jego cyfrowy model niewidocznego z zewnątrz złącza meblowego zwyciężył w pierwszym konkursie na najlepszą "meblarską" pracę dyplomową. Główną nagrodą było 4 tys. złotych i oferta pracy w Fabryce Mebli Forte. Z podobnej propozycji mogą skorzystać także pozostali laureaci. »

  • Studenci Politechniki Poznańskiej budują wyścigowy bolid na konkurs Formuła Student

    Studenci Politechniki Poznańskiej budują wyścigowy bolid na konkurs Formuła Student

    Autor: Głos Wielkopolski

    Data publikacji: 30.07.2014 09:42

    Liczba odwiedzin: 60

    Studenci z Politechniki Poznańskiej budują profesjonalny bolid wyścigowy na międzynarodowy konkurs motoryzacyjny Formuła Student organizowany przez Institution of Mechanical Engineers (Instytut Inżynierów Mechaników) wspólnie z koncernami przemysłowymi. »

  • Podręczniki szkolne za drogie. Jak uzyskać dofinansowanie wyprawki szkolnej?

    Podręczniki szkolne za drogie. Jak uzyskać dofinansowanie wyprawki szkolnej?

    Autor: Kurier Lubelski

    Data publikacji: 30.07.2014 09:16

    Liczba odwiedzin: 88

    Po raz pierwszy uczniowie I klas otrzymają darmowy podręcznik, uczniowie starszych klas podręczniki muszą kupić sami. W tym roku podręczniki szkolne są droższe nawet o 100 zł. Kto może uzyskać wsparcie finansowe z rządowego programu "Wyprawka szkolna" na zakup podręczników? »

  • Magia dla małych i dużych. Festiwal Sztuki Iluzji na Farmie Iluzji

    Magia dla małych i dużych. Festiwal Sztuki Iluzji na Farmie Iluzji

    Autor: Informacja prasowa

    Data publikacji: 30.07.2014 08:53

    Liczba odwiedzin: 91

    W dniach 6-7 września 2014 roku, w Park Edukacji i Rozrywki Farma Iluzji, odbędzie się Festiwal Sztuki Iluzji - jedyna iluzjonistyczna impreza w Polsce organizowana na taką skalę i z takim profesjonalizmem. Będzie to już trzecia edycja tego wydarzenia. »

  • Rekrutacja na studia 2014/2015. Studia stacjonarne na UW oblegane. Mniej chętnych na studia zaoczne i wieczorowe [WIDEO]

    Rekrutacja na studia 2014/2015. Studia stacjonarne na UW oblegane. Mniej chętnych na studia zaoczne i wieczorowe [WIDEO]

    Autor: Newseria

    Data publikacji: 30.07.2014 08:29

    Liczba odwiedzin: 89

    Pomimo niżu demograficznego Uniwersytet Warszawski nie ma problemu z zapełnieniem dostępnych miejsc. Po pierwszej turze rekrutacji tylko na 10 stacjonarnych kierunkach licencjackich ruszyła kolejna runda zapisów. Uczelnia oczekuje, że jak co roku będzie miała ok. 30 tys. kandydatów. Najwięcej chętnych jest na ekonomię i prawo, a w przeliczeniu na miejsce – na lingwistykę stosowaną i sinologię. »

  • « Poprzednia
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • Następna »

Rok szkolny 2013/2014 - daty

Sonda

Połowa wakacji już za nami! Co zamierzacie robić w sierpniu?

W sierpniu mam poprawkę z matury
33%
Nigdzie nie wyjeżdżam. Zostaję w domu i spotykam się ze znajomymi
33%
Leżing, plażing, smażing c.d - jeśli tylko pogoda dopisze :)
17%
Wyjeżdżam nad morze/na Mazury/w góry
17%

juniorfutbol.pl

  • Zacięta rywalizacja i świetna zabawa. Wysoki poziom MŚ dzieci z domów dziecka

    Zacięta rywalizacja i świetna zabawa. Wysoki poziom MŚ dzieci z domów dziecka

    Autor: Agencja TVN/X-news

    Data publikacji: 26.07.2014 23:53

    Liczba odwiedzin: 328

    Na stadionie Legii Warszawa rozpoczęły się II Mistrzostwa Świata dzieci z domów dziecka. Podczas meczów eliminacyjnych młodym zawodnikom sędziowali byli piłkarze polskiej kadry narodowej m. in. Dariusz Dziekanowski, Tomasz Kłos i Jacek Krzynówek. O miano najlepszej drużyny globu walczą zespoły z 26 krajów. Tytułu bronią reprezentanci Polski. Zwycięzcę poznamy 27 lipca. »

  • 28 drużyn, 300 sportowców. W Warszawie odbędą się II MŚ Dzieci z Domów Dziecka

    28 drużyn, 300 sportowców. W Warszawie odbędą się II MŚ Dzieci z Domów Dziecka

    Autor: Agencja TVN/X-news

    Data publikacji: 24.07.2014 12:33

    Liczba odwiedzin: 364

    Już w najbliższy weekend (26-27.07) na stadionie Legii Warszawa odbędą się II Mistrzostwa Świata Dzieci z Domów Dziecka. Tytułu bronić będzie reprezentacja Polski. W środę (23.07) odbyła się konferencja prasowa, na której byli reprezentanci Polski Dariusz Dziekanowski i Tomasz Kłos rozlosowali grupy, w których znalazło się aż 28 drużyn. »

Najnowsze materiały

Najczęściej komentowane

Najpopularniejsze materiały

Polskapresse sp z.o.o informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie natablicy.pl podlegają ochronie. Dowiedz się więcej
Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej

Copyright Polskapresse Sp. z o.o. Kontakt | Regulamin | Polityka prywatności

Witryna korzysta z plików cookies oraz informacji zapisywanych i odczytywanych z localStorage, aby dopasować interesujące treści oraz reklamy. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień przeglądarki, w szczególności w zakresie cookies, oznacza, że pliki będą umieszczane na urządzeniu końcowym. Możesz zmienić ustawienia przechowywania i dostępu do cookies i localStorage używając ustawień przeglądarki lub używanego urządzenia. Szczegóły w „Polityce Prywatności”.

Zamknij