winieta na tablicy

Sprawdzian szóstoklasisty 2011. Opinie nauczycieli o egzaminie, punktacja testu

5 kwietnia odbył się egzamin szóstoklasisty. Opinie dzieciaków jak zawsze były podzielone: jedni byli zadowoleni, drudzy mniej. Serwis Wiadomości24.pl, co na ten temat sądzą pracownicy szkół oraz Centralnej Komisji Egzaminacyjnej.

Sprawdzian szóstoklasisty 2011
 
Sprawdzian szóstoklasisty 2011
fot. Polskapresse

Opinie pracowników Centralnej Komisji Egzaminacyjnej i nauczycieli

- Egzamin nie był ani trudny, ani łatwy. Był średni, dostosowany tak, aby dzieci o rożnym poziomie wiedzy i umiejętności miały szanse uzyskać dobry wynik - stwierdza członek CKE, który chce zachować anonimowość.

Co na to szkoły? Jakie są odczucia dzieciaków i nauczycieli? Czy coś ich zaskoczyło? - Z pewnością test nie był łatwy dla humanistów. Wymagał umiejętnego czytania ze zrozumieniem i logicznego myślenia. Niektórzy uważają, że został stworzony przez matematyka - komentuje dyrektor jednej z warszawskich podstawówek.

SPRAWDZIAN SZÓSTOKLASISTY 2011 - ZOBACZ WYNIKI

- Spodziewaliśmy się większej ilości zagadnień z matematyki, ze względu na to, że jest ona obowiązkowa na maturze - dodaje Paweł Prusik, dyrektor Szkoły Podstawowej nr 26. Nauczyciele z innych szkół wcale nie ukrywają, że oczekiwali, iż pojawi się więcej zadań o tematyce przyrodniczej czy historycznej.

ZOBACZ TAKŻE

Sprawdzian szóstoklasisty 2011. Wyniki testu szóstoklasisty. Zobacz jak poradzili sobie uczniowie w Polsce

Sprawdzian trzecioklasisty 2011. CKE opublikowała wstępne wyniki testu

Sprawdzian szóstoklasisty 2011. Uczniowie mają problem z zadaniami praktycznymi i analitycznym myśleniem

Sprawdzian szóstoklasisty 2011. Zobacz arkusz egzaminu [TEST i ODPOWIEDZI]

Sprawdzian szóstoklasisty 2011. Test był prosty - komentują uczniowie

Sprawdzian szóstoklasisty 2011. Uczniowie liczyli powierzchnię pól i pisali zaproszenie

Sprawdzian szóstoklasisty 2011. CKE: egzamin przebiegł spokojnie

Punktacja

Z reguły na arkuszach egzaminacyjnych przy pytaniach pojawia się w nawiasie punktacja, jaką można uzyskać za dane zadanie. Dlaczego w przypadku egzaminu szóstoklasistów jest inaczej? - Robimy to celowo, żeby dzieci nie skupiały się na punktacji, ale całą swoją uwagę poświęciły na prawidłowe udzielenie odpowiedzi - mówi Adam Brożek z CKE. Z kolei Ewa Grużewska ze szkoły nr 211 ocenia, iż uczniowie są przygotowywani do egzaminu przez cały rok. Rozwiązują próbne testy i orientują się mniej więcej jaką ilość punktów mogą uzyskać za swoje odpowiedzi.

Kontrowersje wzbudza sprawdzanie wiedzy wg klucza odpowiedzi. Paweł Prusik uważa, że wbrew pozorom klucze pozwalają egzaminowanym na dozę fantazji i kreatywność. Jak będzie tym razem? W tej chwili trwa spotkanie koordynatorów okręgowych komisji. Na podstawie próby prac do piątku ma być uzgodniona ostateczna wersje klucza. - To trzeba zrobić precyzyjnie, żeby było sprawiedliwie - ocenia Brożek.

- Jak na razie zarówno nauczyciele, jak i uczniowie, są zadowoleni - ocenia Prusik.

ZOBACZ TAKŻE

5 kwietnia sprawdzian szóstoklasisty 2011. Jak sobie poradzić podczas egzaminu i dobrze napisać test?

Egzaminacyjne Centrum Dowodzenia. Niezbędnik szóstoklasisty

Sprawdzian szóstoklasisty odbędzie się 5 kwietnia

Jak przygotować się do sprawdzianu?

Ucz się tak, by zdać

Poćwicz swoją pamięć

Trening pamięci

Przetestuj swój mózg, zobacz jak pracuje

Rady dla rodziców szóstoklasistów

Źródło: Wiadomości24.pl

  • « Poprzednia
  • 1
  • 2
  • Następna »

Komentarze (10)

  • youtube (gość)

    youtube (gość)

    05.05.11, 21:27

    28 niezle ale gdybys nie zrobił błędów w opisie i zaproszeniu to było by bardzo dobrze

    Zgłoś

  • Szóstoklasistka (gość)

    Szóstoklasistka (gość)

    05.05.11, 21:25

    zadania zamknięta mam 18na 20 znaczek niewiem ile dostanę gdzies tak 7-8 zaproszeniu zapomniałam godziny jak sprawdzałam poprawne odpowiedzi to czasami zrobiłam strasznie głupie błędy ale takto niezle tak samo zrobilam na odwrot jeszcze niegdy nie zdarzyło mi się zapomnieć godziny....pech

    Zgłoś

  • ;/ (gość)

    ;/ (gość)

    18.04.11, 18:56

    test do niczego ! :/ niby łatwy ale potem dopiero widać ze pytania były podchwytliwe ...

    Zgłoś

  • Natka (gość)

    Natka (gość)

    11.04.11, 15:06

    Od 1 do 20 (1pkt), 21 (2pkt), 22 (2pkt), 23 (2pkt), 24 (4pkt), 25 (7pkt), 26 (3pkt). Jeśli coś pomyliłam to przepraszam:):):)

    Zgłoś

  • mjuzikpop (gość)

    mjuzikpop (gość)

    10.04.11, 13:41

    ten test był łatwiejszy niż próbny.

    Zgłoś

  • Szóstoklasistka (gość)

    Szóstoklasistka (gość)

    10.04.11, 11:32

    Za same odpowiedzi z A,B,C mam 17 pkt na 20, a reszta nie wiem. Wie ktoś może ile było za zaproszenie i opis znaczka ?

    Zgłoś

  • sss (gość)

    sss (gość)

    07.04.11, 14:29

    miałem 40na40

    Zgłoś

  • ;/  (gość)

    ;/ (gość)

    06.04.11, 20:51

    O kurczee... ze 21 pkt , najwięcej.

    Zgłoś

  • tenfajny (gość)

    tenfajny (gość)

    06.04.11, 19:53

    Test byl prosty ale zaproszenie zawalilem;d bez zaproszenia i opisu mam 28 pkt , to dobrze?:D

    Zgłoś

  • Szóstoklasista (gość)

    Szóstoklasista (gość)

    06.04.11, 18:19

    Test był łatwy, lecz trudno było opisać znaczek, a w zaproszeniu zapomniałem godziny. Policzyłem też okres od urodzin do imienin, a było odwrotnie...

    Zgłoś


Zamknij

Twój komentarz

Galeria

  • Kreatywne akcesoria szkolne pomagają rozwinąć wyobraźnię i zdolności manualne dziecka [WIDEO]

    Kreatywne akcesoria szkolne pomagają rozwinąć wyobraźnię i zdolności manualne dziecka [WIDEO]

    Autor: Newseria

    Data publikacji: 02.09.2014 09:12

    Liczba odwiedzin: 53

    Zamiast standardowych piórników, kredek i flamastrów można zaopatrzyć dziecko w akcesoria, które będą rozwijały jego zdolności manualne i pobudzały kreatywność. Piórniki do samodzielnego kolorowania, wałki do malowania czy dmuchane flamastry, które pozwalają uzyskać efekt spray'u na rysunku – takie przybory sprawią, że dziecko poprzez zabawę będzie rozwijało wyobraźnię. »

  • Modna wyprawka szkolna dla ucznia na nowy rok szkolny 2014/2015 [WIDEO]

    Modna wyprawka szkolna dla ucznia na nowy rok szkolny 2014/2015 [WIDEO]

    Autor: Dzień Dobry TVN/ x-news

    Data publikacji: 02.09.2014 09:00

    Liczba odwiedzin: 85

    Początek roku szkolnego to czas wydatków na wyprawkę dla ucznia. A pieniądze jest na co wydawać, bo producenci prześcigają się w pomysłach, jak ułatwić bądź umilić życie uczniom. Sprawdźcie modną wyprawkę szkolną! »

  • Premier Donald Tusk do pierwszaków: "Dbajcie o elementarz, żeby mógł służyć uczniom także za rok" [WIDEO]

    Premier Donald Tusk do pierwszaków: "Dbajcie o elementarz, żeby mógł służyć uczniom także za rok" [WIDEO]

    Autor: TVN24/x-news

    Data publikacji: 02.09.2014 08:43

    Liczba odwiedzin: 53

    - Cieszę się, że udało się nam zdążyć z naszym elementarzem - mówił Donald Tusk podczas inauguracji roku szkolnego w SP nr 5 w Ostrowcu Świętokrzyskim. - Wraz z nauczycielami chcielibyśmy, żeby podręcznik ten służył także waszym koleżankom i kolegom, którzy trafią do szkoły za rok. »

  • Uczniowie z rodzin górniczych otrzymają "ołówkowe" na szkolną wyprawkę

    Uczniowie z rodzin górniczych otrzymają "ołówkowe" na szkolną wyprawkę

    Autor: Dziennik Zachodni

    Data publikacji: 01.09.2014 12:50

    Liczba odwiedzin: 104

    Górnicy otrzymają pieniądze na szkolną wyprawkę dla swojego dziecka. To słynne "ołówkowe", czyli dodatkowe pieniądze z racji pójścia dziecka do szkoły. Tradycja górniczego "ołówkowego" potwierdzona jest "Kartą górnika" z 1981 roku. »

  • Minister edukacji rozdała pierwszoklasistom z ZS nr 1 w Leszczynach podręczniki "Nasz Elementarz"

    Minister edukacji rozdała pierwszoklasistom z ZS nr 1 w Leszczynach podręczniki "Nasz Elementarz"

    Autor: Dziennik Zachodni

    Data publikacji: 01.09.2014 12:41

    Liczba odwiedzin: 115

    Minister Edukacji Narodowej Joanna Kluzik-Rostkowska zainaugurowała nowy rok szkolny w Zespole Szkół numer 1 w Leszczynach. Wszyscy uczniowie klas pierwszych, którzy po raz pierwszy przekroczyli szkolne progi, otrzymali z rąk pani minister darmowy elementarz. »

  • Nowy rok szkolny 2014/2015. W wielu szkołach w Krakowie nadal trwają remonty

    Nowy rok szkolny 2014/2015. W wielu szkołach w Krakowie nadal trwają remonty

    Autor: Gazeta Krakowska

    Data publikacji: 01.09.2014 12:33

    Liczba odwiedzin: 69

    Z początkiem nowego roku szkolnego 2014/2015 wielu uczniów zastanie w swoich szkołach wybudowane w czasie wakacji boiska, place zabaw, nowe sale czy hale sportowe. Wymieniono również posadzki, okna, drzwi. Magistrat chwali się, że na tego typu inwestycje wydał i jeszcze wyda w tym roku prawie 54 mln zł. Część z nich jednak nie została skończona przed 1 września. Jak twierdzą radni, dla niektórych zbyt późno znaleziono finansowanie i ogłoszono przetargi. »

  • « Poprzednia
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • Następna »

Rok szkolny 2014/2015 - daty

Sonda

Cieszę się, że rozpoczął się nowy rok szkolny bo...

Nie, wcale się nie cieszę z powrotu do szkoły!
62%
Tęskniłem za szkołą i kolegami :)
28%
Czekam mnie matura, którą zdam na 100%
6%
To mój ostatni rok w gimnazjum a póżniej czeka mnie liceum. Będę już taki dorosły :)
2%
Poznaję szkołę! Jestem uczniem 1 klasy szkoły podstawowej
2%

juniorfutbol.pl

Najnowsze materiały

Najczęściej komentowane

Najpopularniejsze materiały

Polskapresse sp z.o.o informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie natablicy.pl podlegają ochronie. Dowiedz się więcej
Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej

Copyright Polskapresse Sp. z o.o. Kontakt | Regulamin | Polityka prywatności

Witryna korzysta z plików cookies oraz informacji zapisywanych i odczytywanych z localStorage, aby dopasować interesujące treści oraz reklamy. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień przeglądarki, w szczególności w zakresie cookies, oznacza, że pliki będą umieszczane na urządzeniu końcowym. Możesz zmienić ustawienia przechowywania i dostępu do cookies i localStorage używając ustawień przeglądarki lub używanego urządzenia. Szczegóły w „Polityce Prywatności”.

Zamknij