winieta na tablicy

Langloo

Sprawdzian szóstoklasisty 2011. Opinie nauczycieli o egzaminie, punktacja testu

5 kwietnia odbył się egzamin szóstoklasisty. Opinie dzieciaków jak zawsze były podzielone: jedni byli zadowoleni, drudzy mniej. Serwis Wiadomości24.pl, co na ten temat sądzą pracownicy szkół oraz Centralnej Komisji Egzaminacyjnej.

Sprawdzian szóstoklasisty 2011
 
Sprawdzian szóstoklasisty 2011
fot. Polskapresse

Opinie pracowników Centralnej Komisji Egzaminacyjnej i nauczycieli

- Egzamin nie był ani trudny, ani łatwy. Był średni, dostosowany tak, aby dzieci o rożnym poziomie wiedzy i umiejętności miały szanse uzyskać dobry wynik - stwierdza członek CKE, który chce zachować anonimowość.

Co na to szkoły? Jakie są odczucia dzieciaków i nauczycieli? Czy coś ich zaskoczyło? - Z pewnością test nie był łatwy dla humanistów. Wymagał umiejętnego czytania ze zrozumieniem i logicznego myślenia. Niektórzy uważają, że został stworzony przez matematyka - komentuje dyrektor jednej z warszawskich podstawówek.

SPRAWDZIAN SZÓSTOKLASISTY 2011 - ZOBACZ WYNIKI

- Spodziewaliśmy się większej ilości zagadnień z matematyki, ze względu na to, że jest ona obowiązkowa na maturze - dodaje Paweł Prusik, dyrektor Szkoły Podstawowej nr 26. Nauczyciele z innych szkół wcale nie ukrywają, że oczekiwali, iż pojawi się więcej zadań o tematyce przyrodniczej czy historycznej.

ZOBACZ TAKŻE

Sprawdzian szóstoklasisty 2011. Wyniki testu szóstoklasisty. Zobacz jak poradzili sobie uczniowie w Polsce

Sprawdzian trzecioklasisty 2011. CKE opublikowała wstępne wyniki testu

Sprawdzian szóstoklasisty 2011. Uczniowie mają problem z zadaniami praktycznymi i analitycznym myśleniem

Sprawdzian szóstoklasisty 2011. Zobacz arkusz egzaminu [TEST i ODPOWIEDZI]

Sprawdzian szóstoklasisty 2011. Test był prosty - komentują uczniowie

Sprawdzian szóstoklasisty 2011. Uczniowie liczyli powierzchnię pól i pisali zaproszenie

Sprawdzian szóstoklasisty 2011. CKE: egzamin przebiegł spokojnie

Punktacja

Z reguły na arkuszach egzaminacyjnych przy pytaniach pojawia się w nawiasie punktacja, jaką można uzyskać za dane zadanie. Dlaczego w przypadku egzaminu szóstoklasistów jest inaczej? - Robimy to celowo, żeby dzieci nie skupiały się na punktacji, ale całą swoją uwagę poświęciły na prawidłowe udzielenie odpowiedzi - mówi Adam Brożek z CKE. Z kolei Ewa Grużewska ze szkoły nr 211 ocenia, iż uczniowie są przygotowywani do egzaminu przez cały rok. Rozwiązują próbne testy i orientują się mniej więcej jaką ilość punktów mogą uzyskać za swoje odpowiedzi.

Kontrowersje wzbudza sprawdzanie wiedzy wg klucza odpowiedzi. Paweł Prusik uważa, że wbrew pozorom klucze pozwalają egzaminowanym na dozę fantazji i kreatywność. Jak będzie tym razem? W tej chwili trwa spotkanie koordynatorów okręgowych komisji. Na podstawie próby prac do piątku ma być uzgodniona ostateczna wersje klucza. - To trzeba zrobić precyzyjnie, żeby było sprawiedliwie - ocenia Brożek.

- Jak na razie zarówno nauczyciele, jak i uczniowie, są zadowoleni - ocenia Prusik.

ZOBACZ TAKŻE

5 kwietnia sprawdzian szóstoklasisty 2011. Jak sobie poradzić podczas egzaminu i dobrze napisać test?

Egzaminacyjne Centrum Dowodzenia. Niezbędnik szóstoklasisty

Sprawdzian szóstoklasisty odbędzie się 5 kwietnia

Jak przygotować się do sprawdzianu?

Ucz się tak, by zdać

Poćwicz swoją pamięć

Trening pamięci

Przetestuj swój mózg, zobacz jak pracuje

Rady dla rodziców szóstoklasistów

Źródło: Wiadomości24.pl

  • « Poprzednia
  • 1
  • 2
  • Następna »

Komentarze (10)

  • youtube (gość)

    youtube (gość)

    05.05.11, 21:27

    28 niezle ale gdybys nie zrobił błędów w opisie i zaproszeniu to było by bardzo dobrze

    Zgłoś

  • Szóstoklasistka (gość)

    Szóstoklasistka (gość)

    05.05.11, 21:25

    zadania zamknięta mam 18na 20 znaczek niewiem ile dostanę gdzies tak 7-8 zaproszeniu zapomniałam godziny jak sprawdzałam poprawne odpowiedzi to czasami zrobiłam strasznie głupie błędy ale takto niezle tak samo zrobilam na odwrot jeszcze niegdy nie zdarzyło mi się zapomnieć godziny....pech

    Zgłoś

  • ;/ (gość)

    ;/ (gość)

    18.04.11, 18:56

    test do niczego ! :/ niby łatwy ale potem dopiero widać ze pytania były podchwytliwe ...

    Zgłoś

  • Natka (gość)

    Natka (gość)

    11.04.11, 15:06

    Od 1 do 20 (1pkt), 21 (2pkt), 22 (2pkt), 23 (2pkt), 24 (4pkt), 25 (7pkt), 26 (3pkt). Jeśli coś pomyliłam to przepraszam:):):)

    Zgłoś

  • mjuzikpop (gość)

    mjuzikpop (gość)

    10.04.11, 13:41

    ten test był łatwiejszy niż próbny.

    Zgłoś

  • Szóstoklasistka (gość)

    Szóstoklasistka (gość)

    10.04.11, 11:32

    Za same odpowiedzi z A,B,C mam 17 pkt na 20, a reszta nie wiem. Wie ktoś może ile było za zaproszenie i opis znaczka ?

    Zgłoś

  • sss (gość)

    sss (gość)

    07.04.11, 14:29

    miałem 40na40

    Zgłoś

  • ;/  (gość)

    ;/ (gość)

    06.04.11, 20:51

    O kurczee... ze 21 pkt , najwięcej.

    Zgłoś

  • tenfajny (gość)

    tenfajny (gość)

    06.04.11, 19:53

    Test byl prosty ale zaproszenie zawalilem;d bez zaproszenia i opisu mam 28 pkt , to dobrze?:D

    Zgłoś

  • Szóstoklasista (gość)

    Szóstoklasista (gość)

    06.04.11, 18:19

    Test był łatwy, lecz trudno było opisać znaczek, a w zaproszeniu zapomniałem godziny. Policzyłem też okres od urodzin do imienin, a było odwrotnie...

    Zgłoś


Zamknij

Twój komentarz

Polecamy

juniorfutbol.pl

  • Następcy Reusa i Rooneya przyjadą do Krakowa na Murapol Cup

    Następcy Reusa i Rooneya przyjadą do Krakowa na Murapol Cup

    Autor: Materiał prasowy

    Data publikacji: 25.05.2016 17:26

    Liczba odwiedzin: 703

    Borussia Dortmund, Manchester United, Everton, Dynamo Kijów, m.in. te drużyny zawitają do Krakowa, by zagrać w dziecięcym turnieju piłkarskim Murapol Cup. O Puchar Akademii Piłkarskiej 21 od lat rywalizują najzdolniejsi młodzi piłkarze z najsilniejszych drużyn w Europie. »

  • Mercury Pack – adidas inspiruje piłkarzy nowymi korkami na najważniejsze mecze sezonu!

    Mercury Pack – adidas inspiruje piłkarzy nowymi korkami na najważniejsze mecze sezonu!

    Autor: tom

    Data publikacji: 20.05.2016 14:07

    Liczba odwiedzin: 1122

    Na kluczowe mecze sezonu klubowego oraz reprezentacyjnego adidas przygotował specjalną kolekcję korków pod nazwą Mercury Pack. O losach finału Ligi Mistrzów UEFA, UEFA Euro 2016 oraz Copa America zadecydują piłkarze grający w całkowicie nowych butach X, ACE i MESSI. »

Sonda

Mój ulubiony przedmiot w szkole to...

WF
30%
Matematyka
24%
Język polski
12%
Historia
10%
Chemia
9%
Informatyka
6%
WOS
5%
Fizyka
4%

Najnowsze materiały

  • Koniec roku szkolnego. J. Owsiak rozdał dzieciom "Apteczki Małych Ratowników WOŚP"

    Koniec roku szkolnego. J. Owsiak rozdał dzieciom "Apteczki Małych Ratowników WOŚP"

    Autor: TVN24/x-news

    Data publikacji: 26.06.2015 20:16

    Liczba odwiedzin: 4253

    Z okazji zakończenia roku szkolnego Jerzy Owsiak odwiedził dwie warszawskie szkoły. W ramach Programu Edukacyjnego "Ratujemy i Uczymy Ratować" rozdał uczniom z klas I-III Apteczki Małych Ratowników WOŚP. Zaapelował też do uczniów, aby nie bali się pomagać innym. - Wy będziecie obywatelami, którzy będą budowali ten kraj. Budujcie go bardzo bezpiecznie – powiedział Jerzy Owsiak. »

  • Sklepiki szkolne całkowicie znikną? To całkiem możliwe

    Sklepiki szkolne całkowicie znikną? To całkiem możliwe

    Autor: Anna Jarmuż/Głos Wielkopolski

    Data publikacji: 26.06.2015 20:12

    Liczba odwiedzin: 4328

    Od września w szkolnych sklepikach sprzedawać będzie można wyłącznie zdrową żywność. Za nieprzestrzeganie przepisów grozi grzywna. Uczniów czekają też inne zmiany. »

  • Skarga maturzystów z Ostrowca oddalona przez Trybunał Konstytucyjny

    Skarga maturzystów z Ostrowca oddalona przez Trybunał Konstytucyjny

    Autor: TVN24/x-news

    Data publikacji: 24.06.2015 16:30

    Liczba odwiedzin: 3974

    Trybunał Konstytucyjny uznał, że brak możliwości zaskarżenia unieważnienia matury do sądu administracyjnego jest zgodny z konstytucją. - Stwierdzanie niesamodzielności rozwiązywania zadań podczas sprawdzania pracy egzaminacyjnej nie jest czynnością administracyjną – uzasadnił decyzję sędzia Mirosław Granat. »

  • Maturzyści z II LO w Radomsku musieli powtarzać egzamin przez "błąd odczytu"

    Maturzyści z II LO w Radomsku musieli powtarzać egzamin przez "błąd odczytu"

    Autor: Małgorzata Kulka/Dziennik Łódzki

    Data publikacji: 24.06.2015 16:27

    Liczba odwiedzin: 4156

    Dlaczego matura dwóch uczniów II Liceum Ogólnokształcącego w Radomsku została unieważniona? Musieli zdawać drugi raz. »

  • Egzamin zawodowy 2015 KLUCZ ODPOWIEDZI, ARKUSZE. Egzamin zawodowy - część wspólna

    Egzamin zawodowy 2015 KLUCZ ODPOWIEDZI, ARKUSZE. Egzamin zawodowy - część wspólna

    Autor: KD/Dziennik Zachodni

    Data publikacji: 23.06.2015 11:26

    Liczba odwiedzin: 4965

    Egzamin Zawodowy 2015: pisemna część egzaminu zawodowego w nowej formule. W woj. śląskim w sesji letniej jest on przeprowadzany dla 127 kwalifikacji zawodowych. »

  • Egzamin gimnazjalny: Młodzież ma problemy z matematyką i przyrodą

    Egzamin gimnazjalny: Młodzież ma problemy z matematyką i przyrodą

    Autor: Anna Jarmuż/Głos Wielkopolski

    Data publikacji: 23.06.2015 11:17

    Liczba odwiedzin: 5946

    Centralna Komisja Egzaminacyjna opublikowała wyniki kwietniowego egzaminu gimnazjalnego. Wyniki są podobne, jak w zeszłym roku. Młodzież nadal nie radzi sobie z przedmiotami ścisłymi. »

Rok szkolny 2014/2015 - daty

W tym dniu nie ma jeszcze żadnego wydarzenia.

Polskapresse sp z.o.o informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie natablicy.pl podlegają ochronie. Dowiedz się więcej
Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej

Copyright Polskapresse Sp. z o.o. Kontakt | Regulamin | Polityka prywatności

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.