winieta na tablicy

Sprawdzian trzecioklasisty z CKE OBUT 2011. Opinie: test niezgodny z podstawą programową

Sprawdzian trzecioklasistów przygotowany przez CKE jest niezgodny z podstawa programową - sugerują internauci, którzy dyskutują o egzaminie w serwisie natablicy.pl.

Sprawdzian trzecioklasistów przygotowany przez CKE jest niezgodny z podstawa programową - sugerują internauci, którzy dyskutują o egzaminie w serwisie natablicy.pl
 
Sprawdzian trzecioklasistów przygotowany przez CKE jest niezgodny z podstawa programową - sugerują internauci, którzy dyskutują o egzaminie w serwisie natablicy.pl
fot. shutterstock

17 maja trzecioklasiści pisali test przygotowany przez Centralną Komisję Egzaminacyjną. Opinie wielu internautów po opublikowaniu arkuszy są zgodne: test nie był przygotowany według podstawy programowej i był za trudny.

Dyskusja na ten temat toczy się w kilku materiałach w serwisie natablicy.pl:

Sprawdzian trzecioklasisty z CKE OBUT 2011. Arkusze, test, zadania, pytania, odpowiedzi, rozwiązania

Jak Wam poszedł sprawdzian trzecioklasisty z CKE OBUT 2011? Piszcie!

Sprawdzian trzecioklasisty z CKE OBUT 2011. Arkusze, test, zadania, pytania, odpowiedzi, rozwiązania

Sprawdzian trzecioklasisty z CKE już 17 maja. Gotowi?

Poniżej najciekawsze głosy w dyskusji (nauczyciele i rodzice):

Jestem nauczycielem, moja klasa pisała ten sprawdzian,uważam, że był dla uczniów bardzo zdolnych. Był niespójny z podstawą programową dla klasy III.Przykro mi, ale nawet te najzdolniejsze miały problemy - kasia 17.

"Czy ktoś opracowując te testy wziął do ręki podstawę programową? Szkoda czasu i papieru, nie mówiąc już o stresie uczniów" - pisze Ala.

Test przygotowany przez CKE to porażka!!!! Niezgodność z podstawą programową!!!!! - Sabina.

Mnóstwo treści niezgodnych z podstawą programową! W podstawie nie ma części mowy, obliczenia zegarowe są, ale w zakresie PEŁNYCH godzin, a nie minut, działania matematyczne powinny być w zakresie 100, poza tym w podstawie nie ma ogłoszenia. Ktoś, kto układał ten test nie miał nigdy w rękach podstawy programowej. Polecenia sformułowane ogólnikowo - ewa.b.

A jak na egzamin zareagowali sami uczniowie? Zdania są podzielone. Niektórzy uczniowie piszą, że test był prosty, inni że nie starczyło im czasu. Poniżej najciekawsze opinie uczniów:

Ja dzisiaj pisałam test ;D Jakoś nie był za łatwy... Ale najgorzej nie było ;D - Chocolate.

Test nie był zły tylko trzeba dobrze polecenia czytać ale myślę , że 40 minut to trochę za mało taki test to trochę tremy itd. Było dobrze ;) - Kuba.

Test był trudny. Problem sprawiło mi zadanie 11 z polskiego i 9 z matmy - Jack.

ZOBACZ TAKŻE

Sprawdzian trzecioklasisty z CKE OBUT 2011. ARKUSZ, TEST, ZADANIA, PYTANIA, ODPOWIEDZI

Sprawdzian trzecioklasisty OBUT 2011. CKE: Wyniki w czerwcu

Sprawdzian trzecioklasisty z CKE OBUT 2011. Opinie: test niezgodny z podstawą programową

Jak Wam poszedł sprawdzian trzecioklasisty z CKE OBUT 2011? Piszcie!

Sprawdzian trzecioklasisty z CKE. Jak uczniowie poradzą sobie z językiem polskim i matematyką?

Sprawdzian trzecioklasisty z CKE już 17 maja. Gotowi?

Test trzecioklasisty z CKE. Ogólnopolskie badanie umiejętności trzecioklasistów OBUT 2011 już 17 maja

Sprawdzian trzecioklasisty z Operonem 2011, wyniki. Na Pomorzu uczniowie najgorzej radzą sobie z pisaniem

CKE chce egzaminować trzecioklasistów

Komentarze (204)

  • aleks (gość)

    aleks (gość)

    20.05.13, 20:27

    a ja boje się tego sprawdzianu to już jutro :(

    Zgłoś

  • ciemna  (gość)

    ciemna (gość)

    26.11.12, 16:58

    To dziwne, od początku życia zadaje sobie takie pytanie:Po co to wogule pisać??? Ale niemoge se wyobrażić tego testu w gimnazjemm!!!

    Zgłoś

  • didaskofan (gość)

    didaskofan (gość)

    23.05.12, 23:53

    Moja klasa też pisała, nie byli zaskoczeni pytaniami, łatwiejsza dla dzieci okazała się matematyka. Test z języka polskiego powinien trwać dłużej, niektórym osobom brakowało czasu. Już od kilkunastu lat niezmiennie pracujemy na podręcznikach DIDASKO. Szczerze polecam, ten program otwiera oczy i uszy na świat, daje możliwości, nie pozwala popaść w rutynę i zniechęcenie, jest przesycony szacunkiem do człowieka. Większość zagadnień na teście to codzienność w pracy z podręcznikami DIDASKO, być może dlatego obyło się bez łez.

    Zgłoś

  • gaba (gość)

    gaba (gość)

    23.05.12, 14:07

    łatwy nawet był

    Zgłoś

  • Samanta (gość)

    Samanta (gość)

    10.05.12, 19:08

    Ten test to kompletna paranoja , zatrudna jak na 3 klasę. Moja klasa ledwo ją napisała sama miałam z tym problem. No ale, napisałam. ojej cieszę się że to już za mną.

    Zgłoś

  • kubakw (gość)

    kubakw (gość)

    07.05.12, 16:40

    przesadzają kurde

    Zgłoś

  • tina (gość)

    tina (gość)

    14.04.12, 23:59

    testy są pisane chyba dla nauczycieli a nie ucznia bo te które widziałam nie są na poziom 3 klasy z jakich książek musiałyby korzystać żeby napisać je dobrze

    Zgłoś

  • Kondzio (gość)

    Kondzio (gość)

    14.03.12, 19:21

    Najgorsze co może być.Lol

    Zgłoś

  • Kondzio (gość)

    Kondzio (gość)

    14.03.12, 19:20

    Nuda.:P

    Zgłoś

  • Olika (gość)

    Olika (gość)

    10.03.12, 17:04

    Głupi sprawdzian!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Zgłoś

  • Gabi (gość)

    Gabi (gość)

    25.02.12, 15:53

    To jakaś kompletna chała!

    Zgłoś

  • 12345678910 o (gość)

    12345678910 o (gość)

    01.01.12, 11:14

    ojojoj

    Zgłoś

  • aga (gość)

    aga (gość)

    13.12.11, 21:03

    Najważniejsze jest to, iż ktoś wziął odpowiednią kasę, nie wierzę, że chodzi tu o dobro dziecka

    Zgłoś

  • marti (gość)

    marti (gość)

    06.12.11, 21:20

    głupie

    Zgłoś

  • nauczyciel (gość)

    nauczyciel (gość)

    06.10.11, 16:40

    Ludzie o co wam właściwie chodzi przecież sprawdzian 2011 był według starej podstawy, a dopiero obecna klasa III napisze go według nowej.

    Zgłoś

  • jhuuy67783 (gość)

    jhuuy67783 (gość)

    06.09.11, 17:54

    jevvdvvdvbssbsbcsddgf

    Zgłoś

  • 01.07.11, 09:52

    Komentarz usunięty

  • Ewa (gość)

    Ewa (gość)

    21.06.11, 21:04

    Dzisiaj oglądałam testy dla klas III jestem przerażona poziomem tego testu ,sformułowaniem zadań i przede wszystkim czasem dla uczniów jakim dysponowali na tak trudny test.Nie wiem jak w innych szkołach,ale u nas.........porażka.Zadanie o wannie mnie przeraziło........Ciekawa jestem,jak inni rodzice zareagowali na tak(moim zdaniem)trudny test.

    Zgłoś

  • cisza... (gość)

    cisza... (gość)

    19.06.11, 08:16

    Cóż za cisza!!! Słyszałem o kontrolach testu OBUT w wybranych szkołach!!!

    Zgłoś

  • W mojej szkole (gość)

    W mojej szkole (gość)

    17.06.11, 20:50

    PANI DYREKTOR potraktowała ten sprawdzian jako ALFĘ I OMEGĘ, BYĆ ALBO NIE BYĆ,...i mnie jako stonkę ziemniaczaną.

    Zgłoś


Zamknij

Twój komentarz

Galeria

  • Śniadanie wielkanocne - rodzinny i smaczny posiłek przy świątecznym stole

    Śniadanie wielkanocne - rodzinny i smaczny posiłek przy świątecznym stole

    Autor: Informacja prasowa

    Data publikacji: 18.04.2014 11:19

    Liczba odwiedzin: 40

    Już niedługo zasiądziemy do uroczystego śniadania wielkanocnego, które jest jedną z najważniejszych polskich tradycji. Wspólnemu ucztowaniu, które trwa nawet klika godzin, towarzyszą rodzinne zabawy, wróżby i zwyczaje ludowe. Czy da się przenieść magię tego czasu do codziennego życia? »

  • Gimnazjaliści rywalizują w konkursie na wynalazek "Akademii Wynalazców im. Roberta Boscha"

    Gimnazjaliści rywalizują w konkursie na wynalazek "Akademii Wynalazców im. Roberta Boscha"

    Autor: PAP Nauka w Polsce

    Data publikacji: 18.04.2014 11:18

    Liczba odwiedzin: 32

    Gimnazjaliści, którzy uczestniczyli w warsztatach "Akademii Wynalazców im. Roberta Boscha", mogą teraz wziąć udział w konkursie na niedrogi wynalazek codziennego użytku. Członkowie najlepszego zespołu otrzymają nagrody warte 1000 zł. »

  • Mieszkańcy Łodzi protestują przeciwko budowie superakademika

    Mieszkańcy Łodzi protestują przeciwko budowie superakademika

    Autor: Dziennik Łódzki

    Data publikacji: 18.04.2014 10:45

    Liczba odwiedzin: 31

    Inwestorzy, którzy budują superakademik studencki przy ulicy Piotrkowskiej 204a w Łodzi, ogłosili ceny zakupu i najmu lokali w powstającym budynku. Dzień później pojawił się protest przeciw tej inwestycji. »

  • Jak pracuje fryzjer dziecięcy? [WIDEO]

    Jak pracuje fryzjer dziecięcy? [WIDEO]

    Autor: Dzień Dobry TVN/x-news

    Data publikacji: 18.04.2014 10:06

    Liczba odwiedzin: 35

    Teresa Żuchowicz od kilkudziesięciu lat prowadzi dziecięcy salon fryzjerski Bobas. Fryzjerka wspominała w programie "Dzień Dobry TVN" początki i złote czasy zakładu oraz opowiedziała, z jakimi problemami musi się obecnie borykać. »

  • Sukcesy studentów Politechniki Gdańskiej w konkursach naukowych

    Sukcesy studentów Politechniki Gdańskiej w konkursach naukowych

    Autor: Informacja prasowa

    Data publikacji: 18.04.2014 09:45

    Liczba odwiedzin: 32

    Pasmo sukcesów studentów Politechniki Gdańskiej w Ogólnopolskim Finale Odysei Umysłów. Drugi konkursowy zespół z Katedry Systemów Decyzyjnych i Robotyki WETI jedzie na światowe finały do Stanów Zjednoczonych. W finale ogólnopolskim zdobył dwie nagrody. »

  • CBA zajęło się sprawą Gdańskiej Platformy Edukacyjnej

    CBA zajęło się sprawą Gdańskiej Platformy Edukacyjnej

    Autor: Dziennik Bałtycki

    Data publikacji: 18.04.2014 09:33

    Liczba odwiedzin: 30

    - To wrzód, który rósł od początku wprowadzenia tego systemu i w końcu musiał pęknąć. Dziwię się, że tak późno się tym zajęto - tak Piotr Gierszewski, radny Komisji Edukacji, mówi o Gdańskiej Platformie Edukacyjnej, czyli elektronicznej sieci, łączącej szkoły i przedszkola w jednym systemie informatycznym. »

  • Kampania "Pora na pomidora” przeciw otyłości wśród dzieci

    Kampania "Pora na pomidora” przeciw otyłości wśród dzieci

    Autor: Informacja prasowa

    Data publikacji: 18.04.2014 09:21

    Liczba odwiedzin: 38

    Otyłość i nadwaga to problem już nie tylko ludzi dorosłych. Coraz częściej dotyka też dzieci i młodzież. Dlatego w tym roku organizator IV edycji ogólnopolskiej kampanii „Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców” działania kieruje przede wszystkim do najmłodszych oraz osób, które odgrywają kluczową rolę w kształtowaniu ich nawyków żywieniowych. »

  • "To Tola. Tola ma tablet" - darmowy podręcznik idzie z duchem czasu [SONDA]

    "To Tola. Tola ma tablet" - darmowy podręcznik idzie z duchem czasu [SONDA]

    Autor: natablicy.pl/MEN

    Data publikacji: 18.04.2014 08:43

    Liczba odwiedzin: 176

    "Nasz elementarz" dostępny jest dla każdego w wersji elektronicznej. Przeglądając pierwszą część darmowego podręcznika można zauważyć, że autorzy postawili na nowoczesność. »

  • Przekąski, które nie tuczą [WIDEO]

    Przekąski, które nie tuczą [WIDEO]

    Autor: Agencja TVN/x-news

    Data publikacji: 18.04.2014 07:58

    Liczba odwiedzin: 30

    Wydawałoby się, że przekąski, które nie tuczą, nie istnieją. A jednak! »

  • « Poprzednia
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • Następna »

Rok szkolny 2013/2014 - daty

Sonda

Matura coraz bliżej. Egzamin z jęz. polskiego odbędzie się 5 maja. Uczycie się już do matury?

Ja powtarzam do matury tylko dwa słowa - "będzie dobrze, będzie dobrze"
24%
Nieee, jeszcze mam czas na naukę
21%
Tak, codziennie coś powtarzam
19%
Jestem już szczęśliwym studentem/absolwentem. Maturę mam już za sobą
19%
Zacznę się uczyć w kwietniu
17%

juniorfutbol.pl

  • CTR360 "Lights Out", czyli buty ciemne jak miasto bez prądu (ZDJĘCIA)

    CTR360 "Lights Out", czyli buty ciemne jak miasto bez prądu (ZDJĘCIA)

    Autor: tom

    Data publikacji: 17.04.2014 17:23

    Liczba odwiedzin: 161

    Nowe buty Nike CTR360 "Lights Out" to alternatywa dla coraz popularniejszego trendu "kolorowania" obuwia piłkarskiego. Firmy sportowe przed zbliżającym się mundialem "bombardują" rynek produktami o jaskrawej kolorystyce nawiązując do słonecznej, pełnej życia i energii Brazylii. Ktoś ma dość? W takim razie gasimy światło i wyłączamy kolor. »

  • Kapitan Ameryka - wyjazdowa koszulka reprezentacji USA na mundial w Brazylii (ZDJĘCIA)

    Kapitan Ameryka - wyjazdowa koszulka reprezentacji USA na mundial w Brazylii (ZDJĘCIA)

    Autor: tom

    Data publikacji: 17.04.2014 16:36

    Liczba odwiedzin: 225

    Firma Nike ujawniła nowe wyjazdowe stroje reprezentacji Stanów Zjednoczonych na mundial w Brazylii. Odświeżony wzór jest "patriotyczny" i opiera się na trzech pasach odnoszących się kolorystycznie do flagi USA. »

Najnowsze materiały

Najczęściej komentowane

Najpopularniejsze materiały

Polskapresse sp z.o.o informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie natablicy.pl podlegają ochronie. Dowiedz się więcej
Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej

Copyright Polskapresse Sp. z o.o. Kontakt | Regulamin | Polityka prywatności

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w sposób dostosowany do Państwa indywidualnych potrzeb i preferencji, w tym w celu emisji możliwie indywidualnie przygotowanej reklamy. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących przechowywania i uzyskiwania dostępu do cookies przy pomocy ustawień przeglądarki lub urządzenia końcowego, z których Państwo korzystacie. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Prywatności”.

Zamknij