winieta na tablicy

Sprawdzian trzecioklasisty z CKE OBUT 2011. Opinie: test niezgodny z podstawą programową

Sprawdzian trzecioklasistów przygotowany przez CKE jest niezgodny z podstawa programową - sugerują internauci, którzy dyskutują o egzaminie w serwisie natablicy.pl.

Sprawdzian trzecioklasistów przygotowany przez CKE jest niezgodny z podstawa programową - sugerują internauci, którzy dyskutują o egzaminie w serwisie natablicy.pl
 
Sprawdzian trzecioklasistów przygotowany przez CKE jest niezgodny z podstawa programową - sugerują internauci, którzy dyskutują o egzaminie w serwisie natablicy.pl
fot. shutterstock

17 maja trzecioklasiści pisali test przygotowany przez Centralną Komisję Egzaminacyjną. Opinie wielu internautów po opublikowaniu arkuszy są zgodne: test nie był przygotowany według podstawy programowej i był za trudny.

Dyskusja na ten temat toczy się w kilku materiałach w serwisie natablicy.pl:

Sprawdzian trzecioklasisty z CKE OBUT 2011. Arkusze, test, zadania, pytania, odpowiedzi, rozwiązania

Jak Wam poszedł sprawdzian trzecioklasisty z CKE OBUT 2011? Piszcie!

Sprawdzian trzecioklasisty z CKE OBUT 2011. Arkusze, test, zadania, pytania, odpowiedzi, rozwiązania

Sprawdzian trzecioklasisty z CKE już 17 maja. Gotowi?

Poniżej najciekawsze głosy w dyskusji (nauczyciele i rodzice):

Jestem nauczycielem, moja klasa pisała ten sprawdzian,uważam, że był dla uczniów bardzo zdolnych. Był niespójny z podstawą programową dla klasy III.Przykro mi, ale nawet te najzdolniejsze miały problemy - kasia 17.

"Czy ktoś opracowując te testy wziął do ręki podstawę programową? Szkoda czasu i papieru, nie mówiąc już o stresie uczniów" - pisze Ala.

Test przygotowany przez CKE to porażka!!!! Niezgodność z podstawą programową!!!!! - Sabina.

Mnóstwo treści niezgodnych z podstawą programową! W podstawie nie ma części mowy, obliczenia zegarowe są, ale w zakresie PEŁNYCH godzin, a nie minut, działania matematyczne powinny być w zakresie 100, poza tym w podstawie nie ma ogłoszenia. Ktoś, kto układał ten test nie miał nigdy w rękach podstawy programowej. Polecenia sformułowane ogólnikowo - ewa.b.

A jak na egzamin zareagowali sami uczniowie? Zdania są podzielone. Niektórzy uczniowie piszą, że test był prosty, inni że nie starczyło im czasu. Poniżej najciekawsze opinie uczniów:

Ja dzisiaj pisałam test ;D Jakoś nie był za łatwy... Ale najgorzej nie było ;D - Chocolate.

Test nie był zły tylko trzeba dobrze polecenia czytać ale myślę , że 40 minut to trochę za mało taki test to trochę tremy itd. Było dobrze ;) - Kuba.

Test był trudny. Problem sprawiło mi zadanie 11 z polskiego i 9 z matmy - Jack.

ZOBACZ TAKŻE

Sprawdzian trzecioklasisty z CKE OBUT 2011. ARKUSZ, TEST, ZADANIA, PYTANIA, ODPOWIEDZI

Sprawdzian trzecioklasisty OBUT 2011. CKE: Wyniki w czerwcu

Sprawdzian trzecioklasisty z CKE OBUT 2011. Opinie: test niezgodny z podstawą programową

Jak Wam poszedł sprawdzian trzecioklasisty z CKE OBUT 2011? Piszcie!

Sprawdzian trzecioklasisty z CKE. Jak uczniowie poradzą sobie z językiem polskim i matematyką?

Sprawdzian trzecioklasisty z CKE już 17 maja. Gotowi?

Test trzecioklasisty z CKE. Ogólnopolskie badanie umiejętności trzecioklasistów OBUT 2011 już 17 maja

Sprawdzian trzecioklasisty z Operonem 2011, wyniki. Na Pomorzu uczniowie najgorzej radzą sobie z pisaniem

CKE chce egzaminować trzecioklasistów

Komentarze (204)

  • aleks (gość)

    aleks (gość)

    20.05.13, 20:27

    a ja boje się tego sprawdzianu to już jutro :(

    Zgłoś

  • ciemna  (gość)

    ciemna (gość)

    26.11.12, 16:58

    To dziwne, od początku życia zadaje sobie takie pytanie:Po co to wogule pisać??? Ale niemoge se wyobrażić tego testu w gimnazjemm!!!

    Zgłoś

  • didaskofan (gość)

    didaskofan (gość)

    23.05.12, 23:53

    Moja klasa też pisała, nie byli zaskoczeni pytaniami, łatwiejsza dla dzieci okazała się matematyka. Test z języka polskiego powinien trwać dłużej, niektórym osobom brakowało czasu. Już od kilkunastu lat niezmiennie pracujemy na podręcznikach DIDASKO. Szczerze polecam, ten program otwiera oczy i uszy na świat, daje możliwości, nie pozwala popaść w rutynę i zniechęcenie, jest przesycony szacunkiem do człowieka. Większość zagadnień na teście to codzienność w pracy z podręcznikami DIDASKO, być może dlatego obyło się bez łez.

    Zgłoś

  • gaba (gość)

    gaba (gość)

    23.05.12, 14:07

    łatwy nawet był

    Zgłoś

  • Samanta (gość)

    Samanta (gość)

    10.05.12, 19:08

    Ten test to kompletna paranoja , zatrudna jak na 3 klasę. Moja klasa ledwo ją napisała sama miałam z tym problem. No ale, napisałam. ojej cieszę się że to już za mną.

    Zgłoś

  • kubakw (gość)

    kubakw (gość)

    07.05.12, 16:40

    przesadzają kurde

    Zgłoś

  • tina (gość)

    tina (gość)

    14.04.12, 23:59

    testy są pisane chyba dla nauczycieli a nie ucznia bo te które widziałam nie są na poziom 3 klasy z jakich książek musiałyby korzystać żeby napisać je dobrze

    Zgłoś

  • Kondzio (gość)

    Kondzio (gość)

    14.03.12, 19:21

    Najgorsze co może być.Lol

    Zgłoś

  • Kondzio (gość)

    Kondzio (gość)

    14.03.12, 19:20

    Nuda.:P

    Zgłoś

  • Olika (gość)

    Olika (gość)

    10.03.12, 17:04

    Głupi sprawdzian!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Zgłoś

  • Gabi (gość)

    Gabi (gość)

    25.02.12, 15:53

    To jakaś kompletna chała!

    Zgłoś

  • 12345678910 o (gość)

    12345678910 o (gość)

    01.01.12, 11:14

    ojojoj

    Zgłoś

  • aga (gość)

    aga (gość)

    13.12.11, 21:03

    Najważniejsze jest to, iż ktoś wziął odpowiednią kasę, nie wierzę, że chodzi tu o dobro dziecka

    Zgłoś

  • marti (gość)

    marti (gość)

    06.12.11, 21:20

    głupie

    Zgłoś

  • nauczyciel (gość)

    nauczyciel (gość)

    06.10.11, 16:40

    Ludzie o co wam właściwie chodzi przecież sprawdzian 2011 był według starej podstawy, a dopiero obecna klasa III napisze go według nowej.

    Zgłoś

  • jhuuy67783 (gość)

    jhuuy67783 (gość)

    06.09.11, 17:54

    jevvdvvdvbssbsbcsddgf

    Zgłoś

  • 01.07.11, 09:52

    Komentarz usunięty

  • Ewa (gość)

    Ewa (gość)

    21.06.11, 21:04

    Dzisiaj oglądałam testy dla klas III jestem przerażona poziomem tego testu ,sformułowaniem zadań i przede wszystkim czasem dla uczniów jakim dysponowali na tak trudny test.Nie wiem jak w innych szkołach,ale u nas.........porażka.Zadanie o wannie mnie przeraziło........Ciekawa jestem,jak inni rodzice zareagowali na tak(moim zdaniem)trudny test.

    Zgłoś

  • cisza... (gość)

    cisza... (gość)

    19.06.11, 08:16

    Cóż za cisza!!! Słyszałem o kontrolach testu OBUT w wybranych szkołach!!!

    Zgłoś

  • W mojej szkole (gość)

    W mojej szkole (gość)

    17.06.11, 20:50

    PANI DYREKTOR potraktowała ten sprawdzian jako ALFĘ I OMEGĘ, BYĆ ALBO NIE BYĆ,...i mnie jako stonkę ziemniaczaną.

    Zgłoś


Zamknij

Twój komentarz

Galeria

  • Uczniowie Szkoły Podstawowej w Pliszczynie za świadectwo szkolne musieli zapłacić 20 groszy

    Uczniowie Szkoły Podstawowej w Pliszczynie za świadectwo szkolne musieli zapłacić 20 groszy

    Autor: Kurier Lubelski

    Data publikacji: 29.07.2014 10:21

    Liczba odwiedzin: 35

    Wiele szkół łamie prawo wymuszając od rodziców jakiekolwiek opłaty. Rodzice uczniów ze Szkoły Podstawowej w podlubelskim Pliszczynie za świadectwo szkolne musieli zapłacić 20 gr. »

  • W przedszkolach w Łodzi jest ponad 400 wolnych miejsc dla dzieci

    W przedszkolach w Łodzi jest ponad 400 wolnych miejsc dla dzieci

    Autor: Express Ilustrowany

    Data publikacji: 29.07.2014 10:05

    Liczba odwiedzin: 38

    W łódzkich przedszkolach jest ponad 400 wolnych miejsc dla dzieci - tyle właśnie zostało po przeprowadzeniu pierwszego etapu rekrutacji. Będzie się można o nie ubiegać od 1 września. »

  • Dzięki gadżetom dla dzieci mamy mają więcej czasu dla siebie [WIDEO]

    Dzięki gadżetom dla dzieci mamy mają więcej czasu dla siebie [WIDEO]

    Autor: Newseria

    Data publikacji: 29.07.2014 09:54

    Liczba odwiedzin: 39

    Jak wynika z brytyjskich badań Social Issues Research Centre, statystyczna kobieta, która zostaje mamą, ma dla siebie jedynie 26 minut dziennie, maksymalnie zaś trzy godziny tygodniowo. Wynika to z nadmiaru obowiązków w domu i pracy. Na rynku pojawiają się więc artykuły, które pomagają mamie w codziennych zadaniach i skracają czas wielu czynności. »

  • « Poprzednia
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • Następna »

Rok szkolny 2013/2014 - daty

Sonda

Trwają wakacje! Jak spędzasz wakacyjne dni?

Śpię do południa :)
28%
Siedzę całe dnie przed kompem
26%
Zostaję w domu. Spotykam się ze znajomymi
23%
Wyjeżdżam z rodzicami nad morze/w góry/na Mazury
11%
Jadę na obóz/kolonie
8%
Wypoczywam u babci, która gotuje mi same pyszności
4%

juniorfutbol.pl

  • Zacięta rywalizacja i świetna zabawa. Wysoki poziom MŚ dzieci z domów dziecka

    Zacięta rywalizacja i świetna zabawa. Wysoki poziom MŚ dzieci z domów dziecka

    Autor: Agencja TVN/X-news

    Data publikacji: 26.07.2014 23:53

    Liczba odwiedzin: 273

    Na stadionie Legii Warszawa rozpoczęły się II Mistrzostwa Świata dzieci z domów dziecka. Podczas meczów eliminacyjnych młodym zawodnikom sędziowali byli piłkarze polskiej kadry narodowej m. in. Dariusz Dziekanowski, Tomasz Kłos i Jacek Krzynówek. O miano najlepszej drużyny globu walczą zespoły z 26 krajów. Tytułu bronią reprezentanci Polski. Zwycięzcę poznamy 27 lipca. »

  • 28 drużyn, 300 sportowców. W Warszawie odbędą się II MŚ Dzieci z Domów Dziecka

    28 drużyn, 300 sportowców. W Warszawie odbędą się II MŚ Dzieci z Domów Dziecka

    Autor: Agencja TVN/X-news

    Data publikacji: 24.07.2014 12:33

    Liczba odwiedzin: 316

    Już w najbliższy weekend (26-27.07) na stadionie Legii Warszawa odbędą się II Mistrzostwa Świata Dzieci z Domów Dziecka. Tytułu bronić będzie reprezentacja Polski. W środę (23.07) odbyła się konferencja prasowa, na której byli reprezentanci Polski Dariusz Dziekanowski i Tomasz Kłos rozlosowali grupy, w których znalazło się aż 28 drużyn. »

Najnowsze materiały

Najczęściej komentowane

Najpopularniejsze materiały

Polskapresse sp z.o.o informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie natablicy.pl podlegają ochronie. Dowiedz się więcej
Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej

Copyright Polskapresse Sp. z o.o. Kontakt | Regulamin | Polityka prywatności

Witryna korzysta z plików cookies oraz informacji zapisywanych i odczytywanych z localStorage, aby dopasować interesujące treści oraz reklamy. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień przeglądarki, w szczególności w zakresie cookies, oznacza, że pliki będą umieszczane na urządzeniu końcowym. Możesz zmienić ustawienia przechowywania i dostępu do cookies i localStorage używając ustawień przeglądarki lub używanego urządzenia. Szczegóły w „Polityce Prywatności”.

Zamknij