winieta na tablicy

Sprawdzian trzecioklasisty z CKE OBUT 2011. Opinie: test niezgodny z podstawą programową

Sprawdzian trzecioklasistów przygotowany przez CKE jest niezgodny z podstawa programową - sugerują internauci, którzy dyskutują o egzaminie w serwisie natablicy.pl.

Sprawdzian trzecioklasistów przygotowany przez CKE jest niezgodny z podstawa programową - sugerują internauci, którzy dyskutują o egzaminie w serwisie natablicy.pl
 
Sprawdzian trzecioklasistów przygotowany przez CKE jest niezgodny z podstawa programową - sugerują internauci, którzy dyskutują o egzaminie w serwisie natablicy.pl
fot. shutterstock

17 maja trzecioklasiści pisali test przygotowany przez Centralną Komisję Egzaminacyjną. Opinie wielu internautów po opublikowaniu arkuszy są zgodne: test nie był przygotowany według podstawy programowej i był za trudny.

Dyskusja na ten temat toczy się w kilku materiałach w serwisie natablicy.pl:

Sprawdzian trzecioklasisty z CKE OBUT 2011. Arkusze, test, zadania, pytania, odpowiedzi, rozwiązania

Jak Wam poszedł sprawdzian trzecioklasisty z CKE OBUT 2011? Piszcie!

Sprawdzian trzecioklasisty z CKE OBUT 2011. Arkusze, test, zadania, pytania, odpowiedzi, rozwiązania

Sprawdzian trzecioklasisty z CKE już 17 maja. Gotowi?

Poniżej najciekawsze głosy w dyskusji (nauczyciele i rodzice):

Jestem nauczycielem, moja klasa pisała ten sprawdzian,uważam, że był dla uczniów bardzo zdolnych. Był niespójny z podstawą programową dla klasy III.Przykro mi, ale nawet te najzdolniejsze miały problemy - kasia 17.

"Czy ktoś opracowując te testy wziął do ręki podstawę programową? Szkoda czasu i papieru, nie mówiąc już o stresie uczniów" - pisze Ala.

Test przygotowany przez CKE to porażka!!!! Niezgodność z podstawą programową!!!!! - Sabina.

Mnóstwo treści niezgodnych z podstawą programową! W podstawie nie ma części mowy, obliczenia zegarowe są, ale w zakresie PEŁNYCH godzin, a nie minut, działania matematyczne powinny być w zakresie 100, poza tym w podstawie nie ma ogłoszenia. Ktoś, kto układał ten test nie miał nigdy w rękach podstawy programowej. Polecenia sformułowane ogólnikowo - ewa.b.

A jak na egzamin zareagowali sami uczniowie? Zdania są podzielone. Niektórzy uczniowie piszą, że test był prosty, inni że nie starczyło im czasu. Poniżej najciekawsze opinie uczniów:

Ja dzisiaj pisałam test ;D Jakoś nie był za łatwy... Ale najgorzej nie było ;D - Chocolate.

Test nie był zły tylko trzeba dobrze polecenia czytać ale myślę , że 40 minut to trochę za mało taki test to trochę tremy itd. Było dobrze ;) - Kuba.

Test był trudny. Problem sprawiło mi zadanie 11 z polskiego i 9 z matmy - Jack.

ZOBACZ TAKŻE

Sprawdzian trzecioklasisty z CKE OBUT 2011. ARKUSZ, TEST, ZADANIA, PYTANIA, ODPOWIEDZI

Sprawdzian trzecioklasisty OBUT 2011. CKE: Wyniki w czerwcu

Sprawdzian trzecioklasisty z CKE OBUT 2011. Opinie: test niezgodny z podstawą programową

Jak Wam poszedł sprawdzian trzecioklasisty z CKE OBUT 2011? Piszcie!

Sprawdzian trzecioklasisty z CKE. Jak uczniowie poradzą sobie z językiem polskim i matematyką?

Sprawdzian trzecioklasisty z CKE już 17 maja. Gotowi?

Test trzecioklasisty z CKE. Ogólnopolskie badanie umiejętności trzecioklasistów OBUT 2011 już 17 maja

Sprawdzian trzecioklasisty z Operonem 2011, wyniki. Na Pomorzu uczniowie najgorzej radzą sobie z pisaniem

CKE chce egzaminować trzecioklasistów

Komentarze (205)

  • aleks (gość)

    aleks (gość)

    20.05.13, 20:27

    a ja boje się tego sprawdzianu to już jutro :(

    Zgłoś

  • ciemna  (gość)

    ciemna (gość)

    26.11.12, 16:58

    To dziwne, od początku życia zadaje sobie takie pytanie:Po co to wogule pisać??? Ale niemoge se wyobrażić tego testu w gimnazjemm!!!

    Zgłoś

  • didaskofan (gość)

    didaskofan (gość)

    23.05.12, 23:53

    Moja klasa też pisała, nie byli zaskoczeni pytaniami, łatwiejsza dla dzieci okazała się matematyka. Test z języka polskiego powinien trwać dłużej, niektórym osobom brakowało czasu. Już od kilkunastu lat niezmiennie pracujemy na podręcznikach DIDASKO. Szczerze polecam, ten program otwiera oczy i uszy na świat, daje możliwości, nie pozwala popaść w rutynę i zniechęcenie, jest przesycony szacunkiem do człowieka. Większość zagadnień na teście to codzienność w pracy z podręcznikami DIDASKO, być może dlatego obyło się bez łez.

    Zgłoś

  • gaba (gość)

    gaba (gość)

    23.05.12, 14:07

    łatwy nawet był

    Zgłoś

  • Samanta (gość)

    Samanta (gość)

    10.05.12, 19:08

    Ten test to kompletna paranoja , zatrudna jak na 3 klasę. Moja klasa ledwo ją napisała sama miałam z tym problem. No ale, napisałam. ojej cieszę się że to już za mną.

    Zgłoś

  • kubakw (gość)

    kubakw (gość)

    07.05.12, 16:40

    przesadzają kurde

    Zgłoś

  • tina (gość)

    tina (gość)

    14.04.12, 23:59

    testy są pisane chyba dla nauczycieli a nie ucznia bo te które widziałam nie są na poziom 3 klasy z jakich książek musiałyby korzystać żeby napisać je dobrze

    Zgłoś

  • Kondzio (gość)

    Kondzio (gość)

    14.03.12, 19:21

    Najgorsze co może być.Lol

    Zgłoś

  • Kondzio (gość)

    Kondzio (gość)

    14.03.12, 19:20

    Nuda.:P

    Zgłoś

  • Olika (gość)

    Olika (gość)

    10.03.12, 17:04

    Głupi sprawdzian!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Zgłoś

  • Gabi (gość)

    Gabi (gość)

    25.02.12, 15:53

    To jakaś kompletna chała!

    Zgłoś

  • 12345678910 o (gość)

    12345678910 o (gość)

    01.01.12, 11:14

    ojojoj

    Zgłoś

  • aga (gość)

    aga (gość)

    13.12.11, 21:03

    Najważniejsze jest to, iż ktoś wziął odpowiednią kasę, nie wierzę, że chodzi tu o dobro dziecka

    Zgłoś

  • marti (gość)

    marti (gość)

    06.12.11, 21:20

    głupie

    Zgłoś

  • nauczyciel (gość)

    nauczyciel (gość)

    06.10.11, 16:40

    Ludzie o co wam właściwie chodzi przecież sprawdzian 2011 był według starej podstawy, a dopiero obecna klasa III napisze go według nowej.

    Zgłoś

  • jhuuy67783 (gość)

    jhuuy67783 (gość)

    06.09.11, 17:54

    jevvdvvdvbssbsbcsddgf

    Zgłoś

  • 01.07.11, 09:52

    Komentarz usunięty

  • Ewa (gość)

    Ewa (gość)

    21.06.11, 21:04

    Dzisiaj oglądałam testy dla klas III jestem przerażona poziomem tego testu ,sformułowaniem zadań i przede wszystkim czasem dla uczniów jakim dysponowali na tak trudny test.Nie wiem jak w innych szkołach,ale u nas.........porażka.Zadanie o wannie mnie przeraziło........Ciekawa jestem,jak inni rodzice zareagowali na tak(moim zdaniem)trudny test.

    Zgłoś

  • cisza... (gość)

    cisza... (gość)

    19.06.11, 08:16

    Cóż za cisza!!! Słyszałem o kontrolach testu OBUT w wybranych szkołach!!!

    Zgłoś

  • W mojej szkole (gość)

    W mojej szkole (gość)

    17.06.11, 20:50

    PANI DYREKTOR potraktowała ten sprawdzian jako ALFĘ I OMEGĘ, BYĆ ALBO NIE BYĆ,...i mnie jako stonkę ziemniaczaną.

    Zgłoś


Zamknij

Twój komentarz

Galeria

  • W poniedziałek 1 września rozpoczyna się nowy rok szkolny 2014/2015!

    W poniedziałek 1 września rozpoczyna się nowy rok szkolny 2014/2015!

    Autor: natablicy.pl / MEN

    Data publikacji: 01.09.2014 08:31

    Liczba odwiedzin: 28

    W poniedziałek 1 września rozpoczyna się nowy rok szkolny 2014/2015! Uczniowie wrócą do szkoły po wakacjach i czeka ich wiele zmiany. Maturzyści zmierzą się z nową Maturą 2015, przedszkolaki rozpoczną naukę języków obcych a etyka w szkole będzie dostępna dla każdego ucznia. »

  • Ekskluzywne mundurki szkolne dla bogatych [WIDEO]

    Ekskluzywne mundurki szkolne dla bogatych [WIDEO]

    Autor: Bloomberg/x-news

    Data publikacji: 30.08.2014 21:02

    Liczba odwiedzin: 131

    Dzieci najbogatszych Anglików nie noszą byle czego. Nawet jeśli mowa o szkolnych mundurkach. Uniformy dla uczniów najekskluzywniejszych szkół prywatnych w Wielkiej Brytanii warte są nawet 3 tys. złotych. »

  • Od kiedy można zostawić dziecko same w domu? [WIDEO]

    Od kiedy można zostawić dziecko same w domu? [WIDEO]

    Autor: TVP/x-news

    Data publikacji: 30.08.2014 20:33

    Liczba odwiedzin: 174

    Kiedy dziecko może zacząć zostawać same w domu? Na to pytanie odpowiadali eksperci - psycholog Dorota Kalinowska i Klaudia Carlos z Olgą Bończyk - matki. - Wszystko zależy od samodzielności dziecka. Należy je do niej stopniowo przyzwyczajać - odpowiedziała psycholog. »

  • Podwójne mokre wyzwanie studentów Uniwersytetu w Limerick [WIDEO]

    Podwójne mokre wyzwanie studentów Uniwersytetu w Limerick [WIDEO]

    Autor: STORYFUL / x-news

    Data publikacji: 30.08.2014 20:08

    Liczba odwiedzin: 97

    Grupa studentów z Uniwersytetu w Limerick stwierdziła, że zakończenie szkoły najlepiej oblać... zimną wodą. I to podwójnie. Grupa świeżo upieczonych absolwentów po opróżnieniu kubłów wskoczyła do prawdopodobnie równie zimnego jeziora. »

  • Plecak ucznia podstawówki nie powinien ważyć więcej niż 1,5 kg [WIDEO]

    Plecak ucznia podstawówki nie powinien ważyć więcej niż 1,5 kg [WIDEO]

    Autor: Newseria

    Data publikacji: 29.08.2014 14:18

    Liczba odwiedzin: 157

    Jednym z najważniejszych elementów szkolnego wyposażenia ucznia jest niewątpliwie plecak. Wybierając odpowiedni plecak dla dziecka, należy zwrócić uwagę na to, by był lekki, miał usztywniony tył i regulowane szelkami oraz by wykonano go z trwałych, najlepiej wodoodpornych materiałów. Waga plecaka dla dziecka uczącego się w podstawówce nie powinna przekraczać 1,5 kg. »

  • "Lato" - ostatnia czwarta część podręcznika "Nasz Elementarz" gotowa! [OBEJRZYJ PODRĘCZNIK]

    "Lato" - ostatnia czwarta część podręcznika "Nasz Elementarz" gotowa! [OBEJRZYJ PODRĘCZNIK]

    Autor: natablicy.pl / MEN

    Data publikacji: 29.08.2014 12:54

    Liczba odwiedzin: 881

    Ministerstwo Edukacji Narodowej zaprezentowało ostatnią czwartą część darmowego rządowego podręcznika dla pierwszoklasistów "Nasz Elementarz". »

  • Analiza IBE: Przemoc w polskiej szkole – jak naprawdę wygląda

    Analiza IBE: Przemoc w polskiej szkole – jak naprawdę wygląda

    Autor: Informacja prasowa

    Data publikacji: 28.08.2014 22:40

    Liczba odwiedzin: 179

    Około 10 proc. polskich uczniów jest systematycznie dręczonych, przemoc werbalna jest powszechna. Lecz wbrew medialnym doniesieniom skala przemocy w polskiej szkole nie wzrasta – wynika z analizy Instytutu Badań Edukacyjnych, w której podsumowano dotychczasowe badania i dane. »

  • Studia z oferty University of London w Warszawie – ostatnie dni rekrutacji

    Studia z oferty University of London w Warszawie – ostatnie dni rekrutacji

    Autor: Informacja prasowa

    Data publikacji: 28.08.2014 22:19

    Liczba odwiedzin: 119

    Osoby, które chciałyby zdobyć dyplom zagranicznej uczelni, ale nie mogą sobie na to pozwolić ze względów finansowych, jeszcze tylko do 20 września mogą aplikować na kierunki z oferty University of London International Programmes. Zajęcia będą prowadzone w Warszawie, w Akademii Finansów i Biznesu Vistula. Absolwenci otrzymają dyplom University of London. »

  • Szkoła Główna Turystyki i Rekreacji w Warszawie. Turystyka i rekreacja: to mogą być studia biznesowe!

    Szkoła Główna Turystyki i Rekreacji w Warszawie. Turystyka i rekreacja: to mogą być studia biznesowe!

    Autor: Informacja prasowa

    Data publikacji: 28.08.2014 22:17

    Liczba odwiedzin: 104

    Najprostsze skojarzenia z kierunkiem turystyka i rekreacja? Organizacja podróży – powiedzą niektórzy. Praca w ośrodkach sportowych – według innych. To wszystko prawda. Jednak w te studia wpisuje się także coraz bardziej nabierająca na znaczeniu dziedzina turystyki biznesowej. »

  • « Poprzednia
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • Następna »

Rok szkolny 2013/2014 - daty

Sonda

Nowy rok szkolny 2014/2015 coraz bliżej....

Nie nie nie! Niech wakacje trwają tyle co Moda na Sukces ;)
57%
Tak! Już nie mogę się doczekać kiedy wrócę do szkoły!
22%
O nieee w nowym roku szkolnym czeka mnie matura
19%
A ja rozpoczynam naukę w pierwszej klasie szkoły podstawowej
2%

juniorfutbol.pl

Najnowsze materiały

Najczęściej komentowane

Najpopularniejsze materiały

Polskapresse sp z.o.o informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie natablicy.pl podlegają ochronie. Dowiedz się więcej
Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej

Copyright Polskapresse Sp. z o.o. Kontakt | Regulamin | Polityka prywatności

Witryna korzysta z plików cookies oraz informacji zapisywanych i odczytywanych z localStorage, aby dopasować interesujące treści oraz reklamy. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień przeglądarki, w szczególności w zakresie cookies, oznacza, że pliki będą umieszczane na urządzeniu końcowym. Możesz zmienić ustawienia przechowywania i dostępu do cookies i localStorage używając ustawień przeglądarki lub używanego urządzenia. Szczegóły w „Polityce Prywatności”.

Zamknij