winieta na tablicy

Langloo

Sprawdzian trzecioklasisty z CKE OBUT 2012. Opinie: test był zbyt trudny, niezgodny z podstawą programową

OBUT 2012 jest niezgodny z podstawa programową - twierdzą internauci, którzy dyskutują o egzaminie w serwisie natablicy.pl. Zarzucają autorom sprawdzianu nieznajomość wymogów nauczania w trzeciej klasie szkoły podstawowej.

Zdjęcie ilustracyjne
 
Zdjęcie ilustracyjne
fot. Polskapresse

W tegorocznej edycji Sprawdzianu trzecioklasistów OBUT 2012 przygotowanego przez CKE, uczniowie mieli m.in. odpowiedzieć na pytania do tekstu o nietoperzach, dopisać określenia do podanych wyrazów oraz obliczyć ile waży łącznie 6 krasnali ogrodowych.

Opinie wielu internautów po opublikowaniu arkuszy, podobnie jak w ubiegłym roku, są zgodne: test nie był przygotowany według podstawy programowej i był za trudny.

"Test dużo trudniejszy niż rok temu, kiedy to pisały dzieci, które przerabiały trudniejszy program. Przykładowe pytanie: co to jest hibernacja? W teście coprawda było o hibernacji, ale nie było definicji. I gdzie tu sprawiedliwość. Tegoroczne dzieciaki miały obniżony program nauczania, a pisały test bardzo trudny!!! Gratuluje Pani Minister!!!" - twierdzi bandzia, która jako jednak z pierwszych skomentowała sprawdzian w serwisie natablicy.pl.

"Test był bardzo trudny, słabo sformuowane pytania. Czasu nieco za mało, jeśli chodzi o polski i np. napisanie listu do burmistrza. Dzieci nie naucza się co to jest hibernacja i echolokoacja !!!" - dodaje ansia.

Pojawiają się nawet głosy dość ostre: "Czy ktoś kto układał te testy zna program nauczania ???????????????? Kto jest za to odpowiedzialny ?????????????????????????????? Gratuluję GŁUPOTY MINISTERIALNEJ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!" - komentuje Matka 9-latki.

Chcesz wyrazić swoją opinie? Dołącz do dyskusji, która toczy się w matriale Sprawdzian trzecioklasisty z CKE OBUT 2012 [ARKUSZE, TEST, ZADANIA, PYTANIA, ODPOWIEDZI, ROZWIĄZANIA]

ZOBACZ TAKŻE

Koordynator testu trzecioklasistów OBUT 2012: List w sprawie likwidacji szkoły miał wywołać emocje

Sprawdzian trzecioklasisty z CKE OBUT 2012. Nauczyciele zbojkotują wprowadzanie wyników testu do systemu?

Sprawdzian trzecioklasisty z CKE OBUT 2012. Rzecznik Praw Rodziców kieruje oświadczenie w sprawie testu do MEN i CKE

Jak poszedł sprawdzian trzecioklasisty z CKE OBUT 2012? Skończyliście? Piszcie co było na teście!

Sprawdzian trzecioklasisty z CKE OBUT 2012. Uczniowie trzecich klas zmierzą się z testem z polskiego i matematyki

OBUT 2012 sprawdzi nową podstawę programową

Sprawdzian trzecioklasisty z CKE OBUT 2012. Uczniowie będą rozwiązywać test 22 maja

Komentarze (582)

  • Ela (gość)

    Ela (gość)

    24.05.12, 14:53

    Miron, też nie czytałeś dokładnie, były już odpowiedzi na te gołosłowne stwierdzenia, podawanie mylących "faktów", na które się powołujesz.

    Zgłoś

  • Ciekawa do Mirona (gość)

    Ciekawa do Mirona (gość)

    24.05.12, 14:55

    Otwieram podstawę i czytam: 1 - d - zna formy użytkowe: [...] list [...] potrafi z nich korzystać; 3 -b dobiera właściwe formy komunikowania się w rożnych sytuacjach społecznych; 3 -c {...] prezentuje własne zdanie 3 - f [...] dba o poprawność gramatyczną, ortograficzną oraz interpunkcyjną W celach ogólnych: 1 - b w kulturalny sposób zwraca się do rozmówcy

    Zgłoś

  • miron (gość)

    miron (gość)

    24.05.12, 15:01

    najpierw do Eli, podaj przykłady ktorych nie znalazłem. teraz do Ciekawej nie wyrywaj zdań z kontekstu, zacytuj całą podstawę programową!

    Zgłoś

  • doris (gość)

    doris (gość)

    24.05.12, 15:05

    Do ciekawej-jeśli jak twierdzisz przeczytałaś wszystkie komentarze , podstawę programową i testy i nadal nie rozumiesz co jest niezgodne , to może nie TĘ podstawę czytasz.Chodzi o najnowszą[okrojoną]. Idę do pracy-jutro w szkole DZIEŃ MATKI .Pozdrawiam.

    Zgłoś

  • TO JA, dobrze zorientowana (gość)

    TO JA, dobrze zorientowana (gość)

    24.05.12, 15:13

    Miałaś zamilknąć, a jakoś nie możesz. A obrażać lubisz. Ciekawa niech przeczyta tekst o nietoperzach i będzie wiedzieć, że jest trudny i jeżeli dziecko nie wiedziało co to jest hibernacja, to z tekstu ciężko mu było się zorientować, nie było wprost napisane. Jeżeli poprawnie zaznaczyło odpowiedź, to albo znało to pojecie wcześniej, albo trafiło. Jego szczęście. Tak to już jest z testami.

    Zgłoś

  • TEST (gość)

    TEST (gość)

    24.05.12, 15:18

    A Ty już próbowałaś swoich sił. Pewno jesteś lepsza od polonistki - 24 min. J

    Zgłoś

  • TO JA, dobrze zorientowana (gość)

    TO JA, dobrze zorientowana (gość)

    24.05.12, 15:23

    Te zdania "Miałaś zamilknąć, a jakoś nie możesz. A obrażać lubisz." - do ZORIENTOWANEJ, ale być może - ciekawa - to ta sama osoba, bo jak dotąd ZORIENTOWANA była bardzo osamotniona.

    Zgłoś

  • Jeszcze-do-Mirona (gość)

    Jeszcze-do-Mirona (gość)

    24.05.12, 15:30

    W zadaniach 1b i 1c do porównania są po dwie pary liczb, a podstawa programowa przewiduje porównywanie dowolnych dwóch liczb do tysiąca, nie ma powodu, dla którego w jednym zadaniu nie można prosić o porównanie dwóch par liczb. W podstawie programowej zapisano, że uczeń wykonuje łatwe obliczenia pieniężne i radzi sobie w sytuacjach codziennych, wymagających takich umiejętności oraz zna będące w obiegu monety i banknot 10 zł, zna wartość nabywczą monet i radzi sobie w sytuacji kupna i sprzedaży. I to właśnie sprawdza zadanie 5, w którym trzeba obliczyć resztę z 10 zł, przy zakupie dwóch towarów. W podstawie programowej zapisano, że uczeń odmierza płyny różnymi miarkami, używa określeń litr, ćwierć litra. I to właśnie sprawdza zadanie 6, w którym trzeba rozlać sok do butelek ćwierćlitrowych. Pozostałe zadania matematyczne, też są zgodne z podstawą programową. Z łatwością można wskazać konkretne zapisy.

    Zgłoś

  • Jeszcze do Mirona (gość)

    Jeszcze do Mirona (gość)

    24.05.12, 15:39

    Ale to są właśnie cytaty z podstawy. Nowej podstawy. Nic nie zostało wyrwane z kontekstu, tylko uczciwie przytoczone. Nikt nie kazał dzieciom pisać listu oficjalnego, tylko list do dorosłej osoby. List oficjalny - to nadinterpretacja polecenia przez dorosłych.

    Zgłoś

  • Do Doris (gość)

    Do Doris (gość)

    24.05.12, 15:41

    Czytam tę z 23 grudnia 2008 opublikowaną 15 stycznia 2009 roku DzU nr 4 poz.17 Jest jeszcze inna? Proszę o wskazanie.

    Zgłoś

  • Tyle. (gość)

    Tyle. (gość)

    24.05.12, 15:50

    Gdyby nie obowiązek szkolny szkoły świeciłyby pustkami!!! Tyle.

    Zgłoś

  • cytat (gość)

    cytat (gość)

    24.05.12, 15:52

    Mądry cytat ' W dzieciństwie niewiele zależy od nas, wiele zaś od tych którzy są z nami"

    Zgłoś

  • miron (gość)

    miron (gość)

    24.05.12, 15:55

    i uwazasz, że zapis 2,60 zł zamiast 2 zł i 60 gr jak przez cały czas było w zadaniach z podręczników był uczciwy? A może 10 : 4 też było ok? Jasne, że jak dobrze pogłówkowało to mogło wymyśleć inny sposób. Chodzi o to, że dzieciaki (może tylko moje) nie miały takich zadań w podręcznikach i panikowały a czas uciekał.Ludzie, ja nie chcę żeby od dzieciaków niczego nie wymagać i ciągle głaskac po głowie ale sam czytając pytania czułem, że to nie było do końca wporzadku. Nieszczęsny list - owszem ale w listach które pisali nie były konieczne argumenty a one były punktowane. Nie jestem nauczycielem ale chyba dość liczna grupa nauczycieli wskazała błedy merytoryczne?

    Zgłoś

  • MAŁA (gość)

    MAŁA (gość)

    24.05.12, 16:23

    Jeśli działania na liczbach dwumianowanych są w podstawienprogramowej, to gratuluję jej znajomości

    Zgłoś

  • majka (gość)

    majka (gość)

    24.05.12, 16:29

    Brak nauki logicznego myślenia - to podstawowy problem. Przez trzy lata uczy sie dzieciaki sprawności w liczeniu. Tysiące działań matematycznych i tabliczka mnożenia na pamięć. Tylko nikt ich nie uczy logicznego wykorzystywania swojej wiedzy. Takie zadania jakie są w kangurku powinny być ćwiczone na lekcjach matematyki. A tak to jest co jest. Test nie był trudny, tylko dzieci nie są nauczone myślenia. A poza tym uważam, że wyniki z Operonu fałszują rzeczywistość. Większość klasy dostała piątki, a w czwartej klasie będzie dramat. Bo przecież byli tacy świetni, to dlaczego teraz oceny tak spadły?

    Zgłoś

  • Jenny (gość)

    Jenny (gość)

    24.05.12, 16:30

    Moje dziecko też pisało ten ten test. Oczywiście uważam , że był zdecydowanie za trudny . Rozmawiałam dziś z wychowawczynią córki i wyraziłam moją opinie na temat tego sprawdzianu. Wg nauczycielki test był normalny, sprawdzał po prostu myślenie dzieci i ponoć nie było tam nic czego nie przerabiali. Bardzo rozczarowałam się tą rozmową, tym bardziej, że wychowawczyni patrzyła na mnie jak na kosmitę, który ma nieuzasadnione pretensje ( choć wcale ich nie miałam, bo wiem że to nie ona układała test). Oczekiwałam czegoś innego po tej rozmowie ( bo widzę jakie są opinie na temat sprawdzianu), a usłyszałam, że moje dziecko się nie popisało ( choć wcale nie pytałam jak jej poszło) . Na zajęciach to wiecznie: mnożenie, dzielenie, ortografia, obwody itp. Myślę , że test pisała jakaś bardzo zdesperowana osoba, która nie lubi dzieci.

    Zgłoś

  • zzz (gość)

    zzz (gość)

    24.05.12, 16:53

    To prawda, że podstawa mówi o łatwych obliczeniach pieniężnych i o radzeniu sobie w sytuacjach codziennych i to też prawda, że w podstawie programowej zapisano, że uczeń odmierza płyny różnymi miarkami, używa określeń litr, ćwierć litra, połowa,ćwiartka,ale proszę sprawdzić, te zadania przewidziane są na koniec maja i czerwiec i raczej propedeutycznie. Jeżeli nawet nauczyciel zdążył zasygnalizować tego typu zadania, to ilu uczniów w szybkim tempie zrozumiało? Z tekstem o nietoperzach przeciętny szóstoklasista na pewno potrudziłby się niemało.

    Zgłoś

  • Ciekawa (gość)

    Ciekawa (gość)

    24.05.12, 18:48

    Zgadzam się z Majką. W szkole jest za dużo teorii, za mało praktyki. Wykorzystywanie wiedzy w praktyce - obszar badany sprawdzianem - od zawsze wypada raczej marnie. Dlaczego? Niech sobie odpowiedzą ci, którzy wiedzą lepiej...

    Zgłoś

  • zorientowana (gość)

    zorientowana (gość)

    24.05.12, 19:06

    Do"To ja...(15.23) Piszesz:"ale być może - ciekawa - to ta sama osoba"-dlaczego niby miałabym zmieniać nick. "Ciekawa" też Cię denerwuje, bo logicznie myśli i konkretnie przekonuje,brak Ci argumentów.. Nie miałabym nic przeciwko temu, żeby mieć takiego sobowtóra(bez urazy "Ciekawa"). Mądra kobieta.

    Zgłoś

  • nauczycielka (gość)

    nauczycielka (gość)

    24.05.12, 19:18

    Jeszcze teraz nie mogę dojść do siebie. Jak można było zakpić z nauczycieli i uczniów. No normalna kpina i nieszanowanie naszego zawodu. Ten test pisała osoba z innej planety, kto to dopuścił !!!! Nie spodziewałam się, że na teście tegorocznym spotkam coś tak głupiego.

    Zgłoś


Zamknij

Twój komentarz

Polecamy

Rok szkolny 2014/2015 - daty

Sonda

Cieszę się, że rozpoczął się nowy rok szkolny bo...

Nie, wcale się nie cieszę z powrotu do szkoły!
55%
Tęskniłem za szkołą i kolegami :)
20%
Czekam mnie matura, którą zdam na 100%
13%
To mój ostatni rok w gimnazjum a póżniej czeka mnie liceum. Będę już taki dorosły :)
8%
Poznaję szkołę! Jestem uczniem 1 klasy szkoły podstawowej
4%

juniorfutbol.pl

Najnowsze materiały

  • W Bygoszczy otwarto nowy akademik Collegium Medicum

    W Bygoszczy otwarto nowy akademik Collegium Medicum

    Autor: Natablicy.pl

    Data publikacji: 18.09.2014 10:49

    Liczba odwiedzin: 19

    W Bydgoszczy otwarto nowo wybudowany Dom Studencki nr 3 Collegium Medicum. Obiekt został oddany do użytku w lipcu. Pierwsi studenci już mogą zamieszkać w nowym akademiku. »

  • Zabawki dla dziewczynek. Barbie jako blogerka modowa pobija internet [WIDEO]

    Zabawki dla dziewczynek. Barbie jako blogerka modowa pobija internet [WIDEO]

    Autor: Agencja TVN / x-news

    Data publikacji: 18.09.2014 10:37

    Liczba odwiedzin: 21

    Blogerki modowe z całego świata mają bardzo poważną konkurentkę. Niezwykle popularna szafiarka to nie kto inny tylko - Barbie! Plastikowej fashionistce konto "barbiestyle" założyła w sieci firma Mattel. I mimo, że w sieci jest dopiero 21 dni, już bije rekordy popularności. »

  • Nowa siedziba British International School of the University of Łódź

    Nowa siedziba British International School of the University of Łódź

    Autor: Dziennik Łódzki

    Data publikacji: 18.09.2014 10:22

    Liczba odwiedzin: 21

    British International School of the University of Łódź dla cudzoziemców po wakacjach przeniosła się do nowej siedziby. Uczelnia przyjęła też pierwszych studentów Polaków, którzy zamierzają podjąć studia w języku angielskim. »

  • Urząd Miasta Łodzi zaprosił dyrektorów szkół na "przedwyborcze szkolenie z oświaty"

    Urząd Miasta Łodzi zaprosił dyrektorów szkół na "przedwyborcze szkolenie z oświaty"

    Autor: Dziennik Łódzki

    Data publikacji: 18.09.2014 10:15

    Liczba odwiedzin: 20

    Dyrektorzy szkół w Łodzi, który otrzymali zaproszenie od Urzędu Miasta Łódź twierdzą, że magistrat zaprosił ich na szkolenie z ustawy o oświacie. Ale część z nich podejrzewa, że to także kiełbasa wyborcza. »

  • Uczniowie szkół w woj. łódzkich po lekcjach wychowania fizycznego nie myją się

    Uczniowie szkół w woj. łódzkich po lekcjach wychowania fizycznego nie myją się

    Autor: Dziennik Łódzki

    Data publikacji: 18.09.2014 10:03

    Liczba odwiedzin: 29

    W województwie łódzkim nadal jest wiele szkół, w których nie ma pryszniców a uczniowie tuż po lekcji wychowania szkolnego nie mają możliwość odświeżenia się przed kolejnymi lekcjami. Jednak ani uczniom, ani ich rodzicom to nie przeszkadza. »

  • Dodatkowe zajęcia pozalekcyjne tylko dla dziecka, które wyraża chęć do nauki?

    Dodatkowe zajęcia pozalekcyjne tylko dla dziecka, które wyraża chęć do nauki?

    Autor: Kurier Lubelski

    Data publikacji: 18.09.2014 09:49

    Liczba odwiedzin: 33

    Dzieci już od małego są wożone z angielskiego na balet, z baletu na etykietę i fortepian. Mają możliwości rozwoju, tylko rzadko widują rodziców. Obciążanie dziecka kolejnymi obowiązkami może spowodować efekt odwrotny, czyli niechęć do nauki. »

Najczęściej komentowane

Polskapresse sp z.o.o informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie natablicy.pl podlegają ochronie. Dowiedz się więcej
Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej

Copyright Polskapresse Sp. z o.o. Kontakt | Regulamin | Polityka prywatności

Witryna korzysta z plików cookies oraz informacji zapisywanych i odczytywanych z localStorage, aby dopasować interesujące treści oraz reklamy. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień przeglądarki, w szczególności w zakresie cookies, oznacza, że pliki będą umieszczane na urządzeniu końcowym. Możesz zmienić ustawienia przechowywania i dostępu do cookies i localStorage używając ustawień przeglądarki lub używanego urządzenia. Szczegóły w „Polityce Prywatności”.

Zamknij