winieta na tablicy

Langloo

Sprawdzian trzecioklasisty z CKE OBUT 2012. Opinie: test był zbyt trudny, niezgodny z podstawą programową

OBUT 2012 jest niezgodny z podstawa programową - twierdzą internauci, którzy dyskutują o egzaminie w serwisie natablicy.pl. Zarzucają autorom sprawdzianu nieznajomość wymogów nauczania w trzeciej klasie szkoły podstawowej.

Zdjęcie ilustracyjne
 
Zdjęcie ilustracyjne
fot. Polskapresse

W tegorocznej edycji Sprawdzianu trzecioklasistów OBUT 2012 przygotowanego przez CKE, uczniowie mieli m.in. odpowiedzieć na pytania do tekstu o nietoperzach, dopisać określenia do podanych wyrazów oraz obliczyć ile waży łącznie 6 krasnali ogrodowych.

Opinie wielu internautów po opublikowaniu arkuszy, podobnie jak w ubiegłym roku, są zgodne: test nie był przygotowany według podstawy programowej i był za trudny.

"Test dużo trudniejszy niż rok temu, kiedy to pisały dzieci, które przerabiały trudniejszy program. Przykładowe pytanie: co to jest hibernacja? W teście coprawda było o hibernacji, ale nie było definicji. I gdzie tu sprawiedliwość. Tegoroczne dzieciaki miały obniżony program nauczania, a pisały test bardzo trudny!!! Gratuluje Pani Minister!!!" - twierdzi bandzia, która jako jednak z pierwszych skomentowała sprawdzian w serwisie natablicy.pl.

"Test był bardzo trudny, słabo sformuowane pytania. Czasu nieco za mało, jeśli chodzi o polski i np. napisanie listu do burmistrza. Dzieci nie naucza się co to jest hibernacja i echolokoacja !!!" - dodaje ansia.

Pojawiają się nawet głosy dość ostre: "Czy ktoś kto układał te testy zna program nauczania ???????????????? Kto jest za to odpowiedzialny ?????????????????????????????? Gratuluję GŁUPOTY MINISTERIALNEJ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!" - komentuje Matka 9-latki.

Chcesz wyrazić swoją opinie? Dołącz do dyskusji, która toczy się w matriale Sprawdzian trzecioklasisty z CKE OBUT 2012 [ARKUSZE, TEST, ZADANIA, PYTANIA, ODPOWIEDZI, ROZWIĄZANIA]

ZOBACZ TAKŻE

Koordynator testu trzecioklasistów OBUT 2012: List w sprawie likwidacji szkoły miał wywołać emocje

Sprawdzian trzecioklasisty z CKE OBUT 2012. Nauczyciele zbojkotują wprowadzanie wyników testu do systemu?

Sprawdzian trzecioklasisty z CKE OBUT 2012. Rzecznik Praw Rodziców kieruje oświadczenie w sprawie testu do MEN i CKE

Jak poszedł sprawdzian trzecioklasisty z CKE OBUT 2012? Skończyliście? Piszcie co było na teście!

Sprawdzian trzecioklasisty z CKE OBUT 2012. Uczniowie trzecich klas zmierzą się z testem z polskiego i matematyki

OBUT 2012 sprawdzi nową podstawę programową

Sprawdzian trzecioklasisty z CKE OBUT 2012. Uczniowie będą rozwiązywać test 22 maja

Komentarze (582)

  • Ela (gość)

    Ela (gość)

    24.05.12, 14:53

    Miron, też nie czytałeś dokładnie, były już odpowiedzi na te gołosłowne stwierdzenia, podawanie mylących "faktów", na które się powołujesz.

    Zgłoś

  • Ciekawa do Mirona (gość)

    Ciekawa do Mirona (gość)

    24.05.12, 14:55

    Otwieram podstawę i czytam: 1 - d - zna formy użytkowe: [...] list [...] potrafi z nich korzystać; 3 -b dobiera właściwe formy komunikowania się w rożnych sytuacjach społecznych; 3 -c {...] prezentuje własne zdanie 3 - f [...] dba o poprawność gramatyczną, ortograficzną oraz interpunkcyjną W celach ogólnych: 1 - b w kulturalny sposób zwraca się do rozmówcy

    Zgłoś

  • miron (gość)

    miron (gość)

    24.05.12, 15:01

    najpierw do Eli, podaj przykłady ktorych nie znalazłem. teraz do Ciekawej nie wyrywaj zdań z kontekstu, zacytuj całą podstawę programową!

    Zgłoś

  • doris (gość)

    doris (gość)

    24.05.12, 15:05

    Do ciekawej-jeśli jak twierdzisz przeczytałaś wszystkie komentarze , podstawę programową i testy i nadal nie rozumiesz co jest niezgodne , to może nie TĘ podstawę czytasz.Chodzi o najnowszą[okrojoną]. Idę do pracy-jutro w szkole DZIEŃ MATKI .Pozdrawiam.

    Zgłoś

  • TO JA, dobrze zorientowana (gość)

    TO JA, dobrze zorientowana (gość)

    24.05.12, 15:13

    Miałaś zamilknąć, a jakoś nie możesz. A obrażać lubisz. Ciekawa niech przeczyta tekst o nietoperzach i będzie wiedzieć, że jest trudny i jeżeli dziecko nie wiedziało co to jest hibernacja, to z tekstu ciężko mu było się zorientować, nie było wprost napisane. Jeżeli poprawnie zaznaczyło odpowiedź, to albo znało to pojecie wcześniej, albo trafiło. Jego szczęście. Tak to już jest z testami.

    Zgłoś

  • TEST (gość)

    TEST (gość)

    24.05.12, 15:18

    A Ty już próbowałaś swoich sił. Pewno jesteś lepsza od polonistki - 24 min. J

    Zgłoś

  • TO JA, dobrze zorientowana (gość)

    TO JA, dobrze zorientowana (gość)

    24.05.12, 15:23

    Te zdania "Miałaś zamilknąć, a jakoś nie możesz. A obrażać lubisz." - do ZORIENTOWANEJ, ale być może - ciekawa - to ta sama osoba, bo jak dotąd ZORIENTOWANA była bardzo osamotniona.

    Zgłoś

  • Jeszcze-do-Mirona (gość)

    Jeszcze-do-Mirona (gość)

    24.05.12, 15:30

    W zadaniach 1b i 1c do porównania są po dwie pary liczb, a podstawa programowa przewiduje porównywanie dowolnych dwóch liczb do tysiąca, nie ma powodu, dla którego w jednym zadaniu nie można prosić o porównanie dwóch par liczb. W podstawie programowej zapisano, że uczeń wykonuje łatwe obliczenia pieniężne i radzi sobie w sytuacjach codziennych, wymagających takich umiejętności oraz zna będące w obiegu monety i banknot 10 zł, zna wartość nabywczą monet i radzi sobie w sytuacji kupna i sprzedaży. I to właśnie sprawdza zadanie 5, w którym trzeba obliczyć resztę z 10 zł, przy zakupie dwóch towarów. W podstawie programowej zapisano, że uczeń odmierza płyny różnymi miarkami, używa określeń litr, ćwierć litra. I to właśnie sprawdza zadanie 6, w którym trzeba rozlać sok do butelek ćwierćlitrowych. Pozostałe zadania matematyczne, też są zgodne z podstawą programową. Z łatwością można wskazać konkretne zapisy.

    Zgłoś

  • Jeszcze do Mirona (gość)

    Jeszcze do Mirona (gość)

    24.05.12, 15:39

    Ale to są właśnie cytaty z podstawy. Nowej podstawy. Nic nie zostało wyrwane z kontekstu, tylko uczciwie przytoczone. Nikt nie kazał dzieciom pisać listu oficjalnego, tylko list do dorosłej osoby. List oficjalny - to nadinterpretacja polecenia przez dorosłych.

    Zgłoś

  • Do Doris (gość)

    Do Doris (gość)

    24.05.12, 15:41

    Czytam tę z 23 grudnia 2008 opublikowaną 15 stycznia 2009 roku DzU nr 4 poz.17 Jest jeszcze inna? Proszę o wskazanie.

    Zgłoś

  • Tyle. (gość)

    Tyle. (gość)

    24.05.12, 15:50

    Gdyby nie obowiązek szkolny szkoły świeciłyby pustkami!!! Tyle.

    Zgłoś

  • cytat (gość)

    cytat (gość)

    24.05.12, 15:52

    Mądry cytat ' W dzieciństwie niewiele zależy od nas, wiele zaś od tych którzy są z nami"

    Zgłoś

  • miron (gość)

    miron (gość)

    24.05.12, 15:55

    i uwazasz, że zapis 2,60 zł zamiast 2 zł i 60 gr jak przez cały czas było w zadaniach z podręczników był uczciwy? A może 10 : 4 też było ok? Jasne, że jak dobrze pogłówkowało to mogło wymyśleć inny sposób. Chodzi o to, że dzieciaki (może tylko moje) nie miały takich zadań w podręcznikach i panikowały a czas uciekał.Ludzie, ja nie chcę żeby od dzieciaków niczego nie wymagać i ciągle głaskac po głowie ale sam czytając pytania czułem, że to nie było do końca wporzadku. Nieszczęsny list - owszem ale w listach które pisali nie były konieczne argumenty a one były punktowane. Nie jestem nauczycielem ale chyba dość liczna grupa nauczycieli wskazała błedy merytoryczne?

    Zgłoś

  • MAŁA (gość)

    MAŁA (gość)

    24.05.12, 16:23

    Jeśli działania na liczbach dwumianowanych są w podstawienprogramowej, to gratuluję jej znajomości

    Zgłoś

  • majka (gość)

    majka (gość)

    24.05.12, 16:29

    Brak nauki logicznego myślenia - to podstawowy problem. Przez trzy lata uczy sie dzieciaki sprawności w liczeniu. Tysiące działań matematycznych i tabliczka mnożenia na pamięć. Tylko nikt ich nie uczy logicznego wykorzystywania swojej wiedzy. Takie zadania jakie są w kangurku powinny być ćwiczone na lekcjach matematyki. A tak to jest co jest. Test nie był trudny, tylko dzieci nie są nauczone myślenia. A poza tym uważam, że wyniki z Operonu fałszują rzeczywistość. Większość klasy dostała piątki, a w czwartej klasie będzie dramat. Bo przecież byli tacy świetni, to dlaczego teraz oceny tak spadły?

    Zgłoś

  • Jenny (gość)

    Jenny (gość)

    24.05.12, 16:30

    Moje dziecko też pisało ten ten test. Oczywiście uważam , że był zdecydowanie za trudny . Rozmawiałam dziś z wychowawczynią córki i wyraziłam moją opinie na temat tego sprawdzianu. Wg nauczycielki test był normalny, sprawdzał po prostu myślenie dzieci i ponoć nie było tam nic czego nie przerabiali. Bardzo rozczarowałam się tą rozmową, tym bardziej, że wychowawczyni patrzyła na mnie jak na kosmitę, który ma nieuzasadnione pretensje ( choć wcale ich nie miałam, bo wiem że to nie ona układała test). Oczekiwałam czegoś innego po tej rozmowie ( bo widzę jakie są opinie na temat sprawdzianu), a usłyszałam, że moje dziecko się nie popisało ( choć wcale nie pytałam jak jej poszło) . Na zajęciach to wiecznie: mnożenie, dzielenie, ortografia, obwody itp. Myślę , że test pisała jakaś bardzo zdesperowana osoba, która nie lubi dzieci.

    Zgłoś

  • zzz (gość)

    zzz (gość)

    24.05.12, 16:53

    To prawda, że podstawa mówi o łatwych obliczeniach pieniężnych i o radzeniu sobie w sytuacjach codziennych i to też prawda, że w podstawie programowej zapisano, że uczeń odmierza płyny różnymi miarkami, używa określeń litr, ćwierć litra, połowa,ćwiartka,ale proszę sprawdzić, te zadania przewidziane są na koniec maja i czerwiec i raczej propedeutycznie. Jeżeli nawet nauczyciel zdążył zasygnalizować tego typu zadania, to ilu uczniów w szybkim tempie zrozumiało? Z tekstem o nietoperzach przeciętny szóstoklasista na pewno potrudziłby się niemało.

    Zgłoś

  • Ciekawa (gość)

    Ciekawa (gość)

    24.05.12, 18:48

    Zgadzam się z Majką. W szkole jest za dużo teorii, za mało praktyki. Wykorzystywanie wiedzy w praktyce - obszar badany sprawdzianem - od zawsze wypada raczej marnie. Dlaczego? Niech sobie odpowiedzą ci, którzy wiedzą lepiej...

    Zgłoś

  • zorientowana (gość)

    zorientowana (gość)

    24.05.12, 19:06

    Do"To ja...(15.23) Piszesz:"ale być może - ciekawa - to ta sama osoba"-dlaczego niby miałabym zmieniać nick. "Ciekawa" też Cię denerwuje, bo logicznie myśli i konkretnie przekonuje,brak Ci argumentów.. Nie miałabym nic przeciwko temu, żeby mieć takiego sobowtóra(bez urazy "Ciekawa"). Mądra kobieta.

    Zgłoś

  • nauczycielka (gość)

    nauczycielka (gość)

    24.05.12, 19:18

    Jeszcze teraz nie mogę dojść do siebie. Jak można było zakpić z nauczycieli i uczniów. No normalna kpina i nieszanowanie naszego zawodu. Ten test pisała osoba z innej planety, kto to dopuścił !!!! Nie spodziewałam się, że na teście tegorocznym spotkam coś tak głupiego.

    Zgłoś


Zamknij

Twój komentarz

Polecamy

juniorfutbol.pl

  • Nowe korki dla Leo Messiego, debiut podczas finału Ligi Mistrzów (WIDEO)

    Nowe korki dla Leo Messiego, debiut podczas finału Ligi Mistrzów (WIDEO)

    Autor: Materiały Prasowe

    Data publikacji: 01.06.2015 22:16

    Liczba odwiedzin: 144

    Zaprezentowane niedawno nowe modele korków adidas przeznaczone są dla graczy wygrywających chaosem oraz tych, którzy kontrolują wydarzenia na boisku. Jest jednak jeden wyjątkowy piłkarz, którego nie da się przypisać do żadnego z tych stylów gry. Specjalnie dla Leo Messiego powstał dedykowany model butów, a po raz pierwszy zagra w nich w sobotnim finale Ligi Mistrzów. »

  • MŚ U-20: Za nami pierwsza kolejka fazy grupowej

    MŚ U-20: Za nami pierwsza kolejka fazy grupowej

    Autor: Marcin Juszczyk

    Data publikacji: 01.06.2015 16:31

    Liczba odwiedzin: 215

    W sobotę w Nowej Zelandii rozpoczęły się Mistrzostwa Świata U-20. Dziś rano zakończyła się pierwsza kolejka zmagań w fazie grupowej. Największą niespodziankę sprawili reprezentanci Panamy, którzy zremisowali nieoczekiwanie 2:2 z Argentyną w pierwszym dniu czempionatu. »

Sonda

Mój ulubiony przedmiot w szkole to...

WF
28%
Matematyka
23%
Język polski
13%
Historia
10%
Chemia
8%
Informatyka
6%
WOS
6%
Fizyka
6%

Najnowsze materiały

Rok szkolny 2014/2015 - daty

W tym dniu nie ma jeszcze żadnego wydarzenia.

Polskapresse sp z.o.o informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie natablicy.pl podlegają ochronie. Dowiedz się więcej
Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej

Copyright Polskapresse Sp. z o.o. Kontakt | Regulamin | Polityka prywatności

Witryna korzysta z plików cookies oraz informacji zapisywanych i odczytywanych z localStorage, aby dopasować interesujące treści oraz reklamy. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień przeglądarki, w szczególności w zakresie cookies, oznacza, że pliki będą umieszczane na urządzeniu końcowym. Możesz zmienić ustawienia przechowywania i dostępu do cookies i localStorage używając ustawień przeglądarki lub używanego urządzenia. Szczegóły w „Polityce Prywatności”.

Zamknij